БЕОГРАД - Уставни суд Србије једногласно је одбацио иницијативе за покретање поступака за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања, од 15. марта ове године.

То практично значи да Уставни суд сматра да је ванредно стање проглашено у складу са Уставом Србије, рекао је за Танјуг професор уставног права на Правном факултету у Новом Саду Слободан Орловић.

Суд је такође одбацио захтеве за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу оспорене Одлуке, што се односи на различите уредбе које су доношене у току ванедног стања, објављено је на сајту Уставног суда.

Орловић је указао да је ову одлуку донело Велико веће Уставног суда од осам судија, које одлуке доноси једногласно.

"У случају да је неко од осам судија био против, предмет би ишао на разматрање пред Велико веће II овог суда, које чини 15 судија, мада их у овом тренутку има 13", рекао је он.

Професор очекује да ће следеће седмице у Службеном гласнику бити објављени разлози за одбацивање иницијатива, али оцењује да су они били "јаки", с обзиром да је одлука донета једногласно.

Уставни суд добио је више иницијатива за покретање поступка за оцену уставности Одлуке о проглашењу ванредног стања, као и уредби које је донела Влада Србије.

Ванредно стање у Србији проглашено је 15. марта, а укинуто 6. маја.