Врање – У четвртак вече у Врању је одржана седница Кризног штаба којом је преседавао министар Златибор Лончар и којој су присуствовали др Дарија Кисић Тепавчевић и др Бранислав Тиодоровић. Седница је била затворена за јавност, а након тога представници струке су оценили да је ситуација на подручју целе земље, стабилна са тенденцијом пада учесталости оболевања осим на југу Србије у Врању и Лесковцу конкретно где се ситуација оцењује као несигурна.


Др Кистић Тепавчевић нагласила је да овом делу земље постоји нешто већи број лабораторијски потврђених случајева и то је искључиво на рачун ширења инфекције у оквиру одрећених радних колектива и њихових породичних контаката.


-Оно што треба да се истакне је да је била брза реакција и да се брзо препознало груписање одређенх особа са симптомима у оквиру ових колектива и да се одмах реаговало у смислу престанка рада у тим фабрикама, као и да су учињени сви напори да се заустави даље ширење овога вируса – рекла је Кисић Тепавчевић.


Она је рекла да је повећан број потврђених случајева пре свега зато што епидемиолошки тимови изузетно вредно раде и покушавају да открију све случајеве болести односно инфекције трагајући за сваким потенцијалним резервоарима инфекцијама.


-Битно је истаћи да је у укупном броју лабораторијских случајева највећи број особа који немају никакве симптоме болести или се ради о благој клиничкој манифестацији што нам индиректно говори да је дошло до слабљења активности вируса у нашој популацији, али и да ми интезиво трагамо за свим потенцијалним резервоарима инфекције. Тако да се надамо да ће у наредном периоду и овде доћи до постепеног пада потврђених случајева и да идемо ка постепеном гашењу епидемије у нашој земљи – сматра др Кисић.


Епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је да ће у наредним данима уз интезиван и организован рад и епидемиолога и клиничара доћи до потпуне контроле ситуације.


-Ми овога тренутка немамо тешко оболелих ни у једном ни у другом граду. Постоје особе које имају средње клиничке слике које се могу пратити и клинички збрињавати. Најважније је у овом тренутку обратити пажњу на велике радне организације, контрола се мора више спроводити и ја сам сигуран да ће Штабови за ванредне ситуације односно кризни штабови предузети све мере да то буде добро организовано уз ригорозну контролу, јер вирус је ту и заштитна средства се морају користити. Будемо ли имали десетак дана без нових позитивних или још боље умрлих моћи ћемо да кажемо да смо епидемију успешно завршили. – рекао је Тиодоровић.


Он је напоменуо да су средине на југу Србије специфичне јер у великим колективима ради доста људи из околних села, а то су врло важни подаци, јер ако дође до заражавања то се може пренети и у сеоску средину где у породицама живе по две или три генерације.