Омбудсман: Помоћ државе од 100 евра и затвореницима

Танјуг

четвртак, 21. 05. 2020. у 19:07

Омбудсман: Помоћ државе од 100 евра и затвореницима

Фото П. Митић

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је од Управе за извршење кривичних санкција добио обавештење да ће помоћ државе од 100 евра добити сва лица која су тренутно на издржавању затворске казне
Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је од Управе за извршење кривичних санкција добио обавештење да ће помоћ државе од 100 евра добити сва лица која су тренутно на издржавању затворске казне, а која за то испуњавају услов.


Како се наводи у саопштењу Заштитника грађана, Пашалић се обратио Управи за извршење кривичних санкција због, како каже, великог интересовања грађана, као и медија, да ли и на који начин ће пунолетним грађанима, који тренутно издржавају казну затвора, бити уплаћена помоћ државе од 100 евра.


Саопштено је да се Заштитник грађана Зоран Пашалић обратио Управи за извршење кривичних санкција, где је добио уверење да ће свим лицима бити уплаћена помоћ која за то испуњавају услов.


“Сва лица која су пунолетна и налазе на одслужењу затворске казне за новчану помоћ биће пријављена на основу личног листа, који се за сваког осуђеника образује као документ на основу којег се то лице идентификује”, речено је Заштитнику грађана у Управи за извршење кривичних санкција.


АПЕЛ ВЛАДИ: ДА 100 ЕВРА ДОБИЈУ И ГРАЂАНИ БЕЗ ЛИЧНЕ КАРТЕ


Београдски центар за људска права апелује на владу да омогући грађанима без личних докумената остваривање права на једнократну новчану помоћ од 100 евра, с обзиром да се на њихову адресу, како наводе, јавило више грађана који издржавају казне затвора, истакла им је или немају важећу личну карту,а немају могућност да је добију за време издржавања казне.


Београдски центар зато, како се наводи у саопштењу, апелује на Владу да допуни уредбу која прописује да право на ову једнократну помоћ државе имају пунолетни држављани Србије са важећом личном картом и омогући великом броју грађана који немају лична документа да остваре то право, попут оних у затвореним установама, оних којии живе у неформалним ромским насељима, као оних који немају телефон и интернет.


У саопштењу Центра се апелује и да влада продужи рок и за пријаву грађана за исплату ове помићи, који истиче 5. јунаове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације