Министар Вулин: Војска Србије наставиће да развија АБХО компоненту

Novosti online

уторак, 19. 05. 2020. у 15:21

Министар Вулин: Војска Србије наставиће да развија АБХО компоненту

Фото Министарство одбране

Борба против Ковид-19 је показала колико су важни људи, колико је важна обука, али показала је и да је важно да имате јединицу која је у стању да све ово изнесе и да се бори - рекао је министар одбране Александар Вулин

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем припаднике Центра атомско-биолошко-хемијске одбране Команде за обуку и 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране Копнене војске у касарни “Цар Лазар” у Крушевцу.

Након реферисања команданата Центра АБХО пуковника Сибина Динчића и команданта 246. батаљона АБХО мајора Владимира Филиповића, министар Вулин је обишао капацитете за обуку тих јединица и присуствовао приказу средстава, опреме јединица АБХ службе и дезинфекцији средствима јединица АБХО.

Министар Вулин је истакао да је АБХО компонента у редовима Војске Србије показала своју вредност и своју важност.

- Борба против Ковид-19 је показала колико су важни људи, колико је важна обука, колико је важна мотивисаност, али показала је и да је важно имати одговарајући организациони моменат и да имате јединицу која је у стању да све ово изнесе и да се бори са оним што нам је Ковид-19 донео у Србију – истакао је министар Вулин. Према његовим речима, АБХО компонента ће свакако бити јачана у наредном периоду, додајући да ће нека решења која су, безразложно, напуштена и промењена бити преиспитана и враћена.

- Водићемо рачуна да одговоримо на нове изазове. Ковид вирус нико нико није могао да претпостави, нико није могао да предвиди и нико није могао да буде спреман за њега. Али, Војска Србије је показала да је спремна за све, да је спремна за сваку ситуацију, да је спремна за сваки изазов, и да за најмање времена и најмање улагања, буде у стању да се прилагоди, да пронађе одговарајући одговор и да буде на услузи свом народу – нагласио је министар Вулин.

Војска Србије ће наставити да развија АБХО компоненту, поручио је министар одбране, али ће наставити и да развија себе, и да развија све своје способности, јер без снажне, организоване, обучене и опремљене војске, нема ни слободне Србије.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, након обиласка, истакао је да осим лекара, медицинских сестара и полицајаца, Србија сигурно може да буде поносна на све војнике и старешине који су учествовали у отклањању последица корона вируса.

- Посебно може да буде поносна на наше „златне“, стручне и потпуно посвећене послу војнике и старешине јединица АБХО из Крушевца – нагласио је генерал Симовић.

Обиласку су присуствовали и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и командант Команде за развој Расинске бригаде пуковник Раде Рњаковић.

Коментари (1)