У Војнотехничком институту у Београду данас је представљено модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А, које би требало ускоро да се нађе у јединицама Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.


В.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић казао је да је реч о једном од најзначајнијих пројеката развоја и модернизације за потребе Копнене војске.


Он је навео да је после иницијалног тестирања унапређеног ходног дела и оклопног тела возила, Војска Србије исказала захтев за одређеним преуређењем, пре свега ради повећања комфора десанта.


Уграђена су хидраулички покретна врата, потпуно је преуређен унутрашњи простор како би се омогућио већи комфор посаде и смештај додатне количине борбених ресурса, поручио је Милорадовић.


Додао је да се пешадија убрзано опрема новом генерацијом заштитне балистичке опреме и стрељачког наоружања тако да сва преуређења омогуће ефикаснију употребу нове генерације наоружања.


Милорадовић је напоменуо да су данас демонстрирани и нови елементи оптоелектронског система за визуелизацију бојишта и систем за ноћну вожњу.Руководилац Радног тима командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић нагласио је да је, када је реч о конфигурацији борбеног возила пешадије и његовој покретљивости на терену, ходни део знатно стабилнији и бољи, што даје стабилност борбеном возилу приликом кретања и комфор посади унутар возила.


Додао је да је борбено возило сада комфорније у односу на основну верзију и да уграђена хидраулична рампа у значајној мери скраћује време уласка и изласка механизованог одељења.


Кузманових је изразио очекивање да ће се модернизована верзија борбеног возила пешадије ускоро наћи у јединицама Војске Србије.