Агенција Ројтерс пренела је да је најсавременија лабораторија коју је Кина у априлу донирала Србији у оквиру помоћи за борбу против корона вируса помогла да капацитети Србије за тестирање на ЦОВИД-19 буду готово удвостручени, оцењујући да је то најновији пример блиских веза Београда и Пекинга.


Ројтерс наводи да лабораторија има капацитет више од 2.000 тестова дневно и да је изграђена као донација Пекиншког института за генетска истраживања (БГИ). У њој ради 40 запослених, које су обучили кинески стручњаци који су претходно успоставили лабораторије у Вухану, где се први пут појавио корона вирус, и у 10 других кинеских градова.


Ројтерс наводи ида је Кина у марту у Србију послала лекаре, респираторе и заштитне маске, у знак, како је амбасадорка Кине у Београду Чен Бо рекла, "челичног пријатељства" између два народа.


Пекинг је такође одобрио кредите у вредности од милијарду долара за изградњу железнице, путева и електрана у Србији, која је кандидат за чланство у Европској унији, додаје Ројтерс.