Влада донела нове одлуке, а тичу се кладионица, кафића, паркова, личних докумената

Танјуг

четвртак, 07. 05. 2020. у 14:12

Влада донела нове одлуке, а тичу се кладионица, кафића, паркова, личних докумената

Фото Танјуг

Влада Србије донела је данас одлуку да су сви грађани и привредници, све време трајања опасности од ширења заразне болести ЦОВИД-19, у обавези да се придржавају заштитних мера
БЕОГРАД - Влада Србије донела је данас одлуку да су сви грађани и привредници, све време трајања опасности од ширења заразне болести ЦОВИД-19, у обавези да се придржавају заштитних мера, а једна од њих је и да су за време боравка у парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију, грађани дужни да одржавају међусобно растојање од два метра.

Обустава извођења наставе у просторијама високошколских установа, средњих и основних школа, као и обустава рада тих установа, на снази је све док траје опасност од ширења заразне болести ЦОВИД-19, саопштила је Влада Србије.

Одређене образовно-васпитне активности се могу организовати у просторијама установа уз примену и поштавање свих заштитних мера.

Послодавци који обављају делатности у области трговине на мало, услуга у области угоститељства, као и предузетници у трговинским центрима, дужни су да примене све превентивне мере у циљу сузбијања заразне болести ЦОВИД-19.

То подразумева ограничен број људи у истом простору, дезинфекцију објеката, употребу заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Приређивачи игара на срећу могу обављати своју делатност у објектима који нису већи од 400 метара квадратних уз примену свих обавезујућих заштитних мера.


Лична документа којима је истекао рок важења за време ванредног стања сматраће се важећим, уколико захтеви за издавање нових буду поднети у року од 30 дана од дана престанка ванредног стања.

Влада је усвојила и одлуку о бесповратној финансијској помоћи из буџета РС у нето износу од 30.000 динара месечно, за период од три месеца, лицима који имају статус лица које самостално обавља уметничку или другу делатност у области културе утврђеног од стране репрезетнативног удружења у култури у складу са Законом о култури.

Влада Србије је још једном апеловала на све грађане да се, упркос престанку ванредног стања и укидању одређених правила, придржавају свих превентивних мера у циљу заштите од заразне болести ЦОВИД-19.

"Наша земља је на правом путу и само уз високу личну одговорност грађана, Србија ће успешно окончати борбу са вирусом корона", закључује Влада Србије у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Majke vam

07.05.2020. 16:02

Ima li šta da vam odgovara? Vanredno stanje ne odgovara, ukinuto opet ne odgovara, šta hoćete više? Evo nema policijskog a opet u 20:05 umesto da budete napolju mlatićete po posuđu,a kukali ste da vas puste napolje . Neka ste protiv pa makar i nemali pojma zašto

Balizs Geza

07.05.2020. 17:59

Slazem se sa Odlukama Vlade, aali trebalo bi da svi mi gradjani nosimo maske i na ulici i na terasama kafica i u radnjama i tako dalje, ali u Opstini Ada dosta njih danas nije nosio maske, sto nije u redu. Ako mi starije osobe mozemo nositi maske, onda mogu i drugi gradjani!

Ilija

07.05.2020. 18:53

Ja i moj Mali sin sad ce napuniti 5 godina mi zivimo u sweckoj a imamo srpski pasos i mom sinu vazi pasos do 21 juna i neznam dalicemo moci do tad da dodjemo u srbiju dali smem dase uputim za srbiju ako mu istekne pasos sta da radim?

Rule

08.05.2020. 00:12

Da li trebam da nosim masku i rukavice u kladionici koja u sklopu ima i sank t.j. ujedno je i kafic ?Ako moram kako da popijem kafu,sok?