Министар Стефановић појаснио: Ове две мере важиће за јавне скупове

Танјуг

четвртак, 07. 05. 2020. у 13:37

Министар Стефановић појаснио: Ове две мере важиће за јавне скупове
Министар Небојша Стефановић изјавио је да, иако је ванредно стање завршено, одређене мере које је предложила здравствена струка, остају на снази

БЕОГРАД - Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да, иако је ванредно стање завршено, одређене мере које је предложила здравствена струка, а које за циљ имају заштиту здравља и живота грађана, остају на снази.

Стефановић је замолио грађане да се предложених мера, као и до сада, придржавају и да наставе да буду дисциплиновани и одговорни.

"Те мере имају за циљ да сачувају животе и зато је предложена мера социјалног дистанцирања. То у пракси значи да ћемо сада имати могућност окупљања, одласка у кафиће и ресторане, али не може бити више од 50 људи, јер бисмо тиме повећали могућност да се зараза прошири. Зато молим грађане да разумеју да су све мере које здравствени радници предлажу намењене њиховом здрављу и да наставе, баш као да сада, да их озбиљно и одговорно спроводе", рекао је Стефановић.

Одговарајући на питање у вези могућности јавних скупова, Стефановић је појаснио да за њих важе две мере, прва коју су предложили здравствени радници, да скуп не може имати више од 50 учесника, и друга прописана Законом о јавном окупљању, да мора бити најављен надлежној полицијској станици најмање пет дана раније.

"Сви скупови који нису сазвани у складу са овим мерама су незаконити и молим људе да, без обзира на мотиве, то не чине, јер кршењем ових мера могу угрозити здравље других људи, а и те људе излажу санкцијама, односно прекршајном кажњавању", поручио је Стефановић.