Сабор СПЦ тек на јесен? Пандемија одлаже заседање архијереја

Р. Др.

четвртак, 07. 05. 2020. у 10:00

Сабор СПЦ тек на јесен? Пандемија одлаже заседање архијереја
Због пандемије неизвестан почетак редовног заседања највишег тела Српске православне цркве. Епископи из иностранства нису у могућности да дођу због затворених граница

ОВОГОДИШЊЕ редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве неће бити одржано половином маја, како је планирано. Због пандемије, препорука против заразе и затворених граница Свети синод, којим председава патријарх српски Иринеј, одлучио је да одложи окупљање архијереја. Највише црквено тело састаће се када се испуне услови, а као могући термин помиње се и октобар ове године.


У Патријаршији СПЦ истичу да тренутно не постоје услови за одржавање мајског заседања.


- Добар део епископа живи и ради у иностранству, а због затворених граница долазак у Србију је онемогућен - објашњавају у седишту Српске цркве. - Највећи број чланова Сабора, уз то, старији је од 65 година, а препоруке о смањењу контаката и даље су на снази. Нови термин биће одређен према даљем развоју ситуације са заразом.


У врху СПЦ не искључује се могућност да саборско заседање буде одржано током лета, чим се отворе границе. Ипак, вероватнија је могућност да се Сабор састане у октобру, у термину ванредних јесењих заседања.


Највише црквено тело чека прегршт тема и отворених питања. Једна од најважнијих, како се незванично говори, биће избор наследника недавно преминулог владике ваљевског Милутина. Овом епархијом, после смрти надлежног архијереја, као администратор управља времешни владика шабачки Лаврентије.


Седницу "црквене скупштине" сачекаће и усвајање извештаја о радовима на Храму Светог Саве на Врачару. Заветна црква српског народа требало је да буде завршена и освећена на јесен, али је велико питање да ли ће у овим условима сви планирани радови бити окончани.


ОРДЕН ЗА ВЛАДИКУ ЈОВАНА


ИЗРАЕЛСКИ Центар за ладино културу "Моше Давид Гаон" доделио је Орден витеза од Ладина епископу славонском Јовану (Ћулибрку) за допринос очувању успомене на жртве Јасеновца и "визионарски ангажман на очувању јеврејске културе на подручју бивше Југославије".


- Поносан сам на орден који је међу најзначајнијим признањима Израела - рекао је владика Јован.