Маска више неће морати да кошта 120 РСД: Хоће ли се цена вратити на 28 динара или ће бити још СKУПЉА?

NovostiOnline

среда, 06. 05. 2020. у 14:18

Маска више неће морати да кошта 120 РСД: Хоће ли се цена вратити на 28 динара или ће бити још СKУПЉА?

Илустрација/ Фото: Depositphotos

То ограничење цене маски, требало би да да престане да важи са укидањем ванредног стања, а што је једина тачка дневног реда седнице Скупштине Србије која је у току
Уредба којом је Влада Србије ограничила цене заштитних средстава, маски и рукавица у апотекама, на максималних 120 односно 40 динара, престаће да важи са укидањем ванредног стања.

Наиме, максимална малопродајна цене са урачунатим ПДВ-ом епидемиолошких маски је 200 динара, маски - 120 динара, а за рукавице 40 динара по комаду, наводи се у Уредби о измени и допуни Уредбе о ограничавању малопродајних цена заштитних средстава за време ванредног стања која је објављена у Службеном гласнику, а коју је Влада Србије донела 22.априла.

То ограничење цене маски, тако, требало би да да престане да важи са укидањем ванредног стања, а што је једина тачка дневног реда седнице Скупштине Србије која је у току.

Иначе, маске у Србији пре него што је ова уредба ступила на снагу у домаћим апотекама могле су да се купе за свега 27,7 динара.

Да ли ће се сада њихова цена вратити на старо, или ће, напротив, маске сада бити још скупље од максималних 120 динара, остаје да се види.


Ово је само једна од 11 одлука, чија ће примена престати уколико данас Скупштина Србије донесе одлуку да се "гаси" ванредно стање уведено 15. марта због пандемије вируса корона.

Осим уредбе о цени маски и рукавица, престаје и она о организовању рада послодаваца, роковима у судским поступцима, начину учешћа оптуженог на главном претресу, о додатном задуживању, организовању рада установа социјалне заштите и домског смештаја, о пореским мерама за време ванредног стања ради ублажавања економских последица током ванредног стања.

Kако је објашњено у Влади, до ступања на снагу одговарајућих закона и после укидања "најригорознијих мера", између 15 уредби, и даље ће важити уредбе о роковима у управним поступцима, померању рокова за подношење годишњих извештаја корисника буџетских средстава, фискалним погодностима привредним субјектима и грађанима у циљу ублажавања економских последица пандемије, о мерама у друмском саобраћају, новчаној помоћи газдинствима и грађанима и слично.

Коментари (7)

Mama

06.05.2020. 15:15

Ako ih posteno ne vrate na staru cenu sasicemo sami kao sto su sili volonteri i poklanjali.

JEL TO SAD VISAK ILI SU POLOVNE?

06.05.2020. 15:53

Nisu samo maske poskupele, svemu je korona podigla cenu (izuzev nafte) posebno vocu i povrcu. Tako da nece samo Bil Gejts postat bogatiji nakon korone, nego ce jos vise biti onih koji love u mutnom, kao i uvek,kao i u svakoj nevolji koja zadesi ljude.

Goran

06.05.2020. 23:07

U Vranju su pre pandemije bile 12 din na komad ili 8 din ako se kupi celo pakovanje...

Ap0qalypto

07.05.2020. 06:05

Bar 1000 din, za nase ekonomske uslove, 120 din za to je sramotno nisko.

Beba

07.05.2020. 21:31

@Ap0qalypto - Mislim da je to malo 1000 po komadu treba da se nahrane gladna usta kako to neki ne shvataju?????????

Beba

07.05.2020. 21:42

Što se tiče prevoza autobusom svi pričaju samo o Beogradu. Ali ne žive svi glasači u gradu ima nas i u selima, šta to znači, da li mi ne treba da radimo u nekom preduzeću. Da li je to diskriminacija, seosko življa????