Ваљевци одали пошту пилоту-хероју: Обележена годишњица погибије Миленка Павловића

Novosti online / Б. ПУЗОВИЋ

понедељак, 04. 05. 2020. у 14:22

Ваљевци одали пошту пилоту-хероју: Обележена годишњица погибије Миленка Павловића
У Ваљеву обележена годишњица погибије пилота Миленка Павловића за време НАТО агресије на небу изнад Ваљева. Он је прави пример српског војника, великог јунаштва и херојства, каже градоначелник Слободан Гвозденовић

Прелет “мига 29”, над Ваљевом, у понедељак, четири минута после поднева, обележио је херојску погибију пуковника Миленка Павловића, команданта 204. Ловачко-авијацијског пука Војске Југославије, 4. маја 1999. године.


Храбри пилот узлетео је са војног аеродрома у Батајници, да брани своју отаџбину од напада НАТО авиона, а погинуо је на небу изнад Ваљева, када је његов “миг 29” оборен.


Због ванредног стања, услед епидемије корона вируса, обележавање погибије пилота Павловића поред споменика, у Улици владике Николаја, протекло је без већег присуства грађана.


Након парастоса, који су служили ваљевски свештеници, венце на спомен-обележје положила је породица Павловић, делегације 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије, ваљевског гарнизона, града Ваљева...


Миленко Павловић, родом је из Горњег Црниљева код Осечине, где је у његову част подигнут спомен-комплекс. Одликован је орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена, Орденом за храброст...

Прелет авиона миг-29 изнад споменика


Одлуком команданта РВ и ПВО, постхумно му је 2013. године додељен Златни летачки знак. Последњи лет пуковника Миленка Павловића трајао је – 12 минута.


- Он је прави пример српског војника, великог јунаштва и херојства, нешто што заиста посебно обележава и овај дан, и овај град. У то време, када је јуначки погинуо Миленко Павловић, практично цео свет се сручио на Југославију и сви смо претрпели велике жртве и разарања, посебно Ваљево – рекао је др Слободан Гвозденовић, градоначелник Ваљева које је током НАТО агресије из ваздуха нападнуто 32 пута, на град је пало 215 авионских бомби, највише на војну фабрику “Крушик”.
ПОРОДИЦА


- Захваљујемо граду Ваљеву, Војсци Србије и 204. ваздухопловној бригади који су, упркос ванредном стању и пандемији корона вируса, организовали обележавање годишњице погибије нашег Миленка – рекли су Павловићева супруга Славица и синови Срђан и Немања.Коментари (3)

Kolubarac

04.05.2020. 23:01

Večna ti slava VELIKI SRBINE..Počivaj u miru,a tvoja porodica nek se večno ponosi sa tobom...