Позната нишка докторка Снежана Вељковић изгубила је своју последњу битку. Корона је била јача од ње.


Отишла је још једна лекарка којом читав Ниш може да се поноси - она није дала велики допринос само медицини (написала је велики број научних радова из области судске медицине) већ и историји. Прошле године приредила је књигу "Казивања лекара о Великом рату" Бранислава Димитријевића.


Али, своја интересовања није само сводила на судску медицину, већ се годинама упоредно бавила и историјом медицине, којој се последњих година свог живота максимално посветила. Била је један од најактивнијих чланова Секције за историју медицине Српског лекарског друштва (СЛД) и неуморно је истраживала период Балканских ратова и Првог светског рата, пише портал Српска историја.


Др Снежана Вељковић рођена је у Нишу, а студије медицине завршила је на Медицинском факултету у Београду. По завршетку студија радила је у Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду. Судска медицина ју је била привлачила на један посебан начин и логично је било да управо и заврши специјализацију из судске медицине.


У жељи да усаврши своје знање из судске медицине провела је крајем седамдесетих година 20. века једну годину на усавршавању у Њујорку у Канцеларији Главног Медицинског Инспектора и по повратку у Београд одбранила је докторску дисертацију 1980.године.


За редовног професора Медицинског факултета у Београду изабрана је 1994. године, на коме је била и дугогодишњи шеф катедре за судску медицину.


Изузетно је била посвећена настави и зато је била миљеник својих студената. Поред наставе велику пажњу посвећивала је научно-истраживачком раду у области судске медицине. Предмет њених интересовања у оквиру судске медицине били су: напрасне природне смрти, изненадне смрти новорођенчета и одојчета, наркоманија, кривична и стручна одговорност лекара и асфиктичне смрти. И као резултат тих истраживања настала је њена одлична монографија "Насилне асфиктичне смрти".


Као коаутор учествовала је у писање уџбеника за студенте медицине "Форензичка медицина" ("Forensic medicine – tex book for medical students"), објављеном на српском и енглеском језику.


За студенте медицине написала је и уџбеник "Судска медицина", а била је и коаутор многих других уџбеника из медицине. Драгоцене су и две њене изванредне монографије: "Хроника судске медицине у Београду" и "Хроника Медицинског факултета у Београду".


Ректорат Универзитета у Београду доделио јој је за њену монографију "Хроника Медицинског факултета у Београду" 2011.године престижну награду из области научног рада - "Веселин Лучић."


(телеграф.рс)