Председник Александар Вучић изразио је данас огромну захвалност лекарском тиму кинеских стручњака, који су шест недеља провели у Србији и пружили велику помоћ нашој земљи у борби против вируса корона, и епидемиолошку, али и психолошку, јер смо видели да нисмо сами.


“Шест недеља су овде, ни у једној другој земљи нису толико остали”, приметио је Вучић обраћајући се након састанка са кинеским лекарима и амбасадорком Кине Чен Бо.


Председник је указао да су нам кинески лекари много помогли знањем, искуством, саветима, али су, каже, показали и невероватну марљивост и изузетну посвећеност.


Били су, каже, у готово свим градовима, два пута у Нишу, кад год је тамо била кризна ситуација, тражили како да се поправе мере, да се болнице дезинфикују, побољша дисциплина.


“Без породица су већ шест недеља да би помогли Србији”, нагласио је Вучић.


Додао је да су нам помогли и у психолошком смислу, јер су грађани Србије видели да нису сами.


Навео је и да ће три лекара остати у Србију, док се три враћају у Кину, али ће још три доћи из те земље.


СТИЖУ И ДВА ВОЗА СА РОБОМ И ОПРЕМОМ ИЗ КИНЕ


Председник Алексанадар Вучић најавио је да ће у Србију у наредном периоду, стићи два воза из Кине, са различитом робом и опремом.


“Поносан сам што сам током ове кризе разговарао са председником Кине Си Ђинпингом”, рекао је Вучић након разговора са кинеском амбасадорком Чен Бо.


“Очекујемо два воза, од по 40 вагона, да ускоро, око 9. маЈа, крену из Кине и да за 20-ак дана дођу у Србију са робом и опремом, медицинском, али и по ранијим уговорима из других области”, рекао је Вучић.


Он је подсетио да је кинеска влада Србији омогућила набавку опреме под повољним ценама, клиничке респираторе и друго, те подсетио да без помоћи Кине, не бисмо могли овако да се боримо против Ковида 19.


“То је за нас у том тренутку био спас и нећемо то заборавити”, рекао је Вучић.

ДАНАШЊИ РЕЗУЛТАТИ ТЕСТИРАЊА БИЋЕ НАЈБОЉИ ДО САДА

Говорећи о стању у земљи, он је навео да се Ниш опоравио, да су у Београду бољи резултати данас него јуче и да су у Новом Саду резултати одлични.

- Данашњи резултати тестирања биће најбољи до сада, око три одсто - рекао је он, додавши да додао да се стање у свим градовима поправља, што је резултат свих мера које су уведене.

Како је навео, једини проблем је у геронтолошком центру у Нишу, и да и даље умиру старији. Казао је и да је јако важно да и данашњи дан грађани Србије проведу у карантину, на шта, како каже, кинески лекари климају главом у знак одобравања.

Казао је и да очекује у наредном периоду различите врсте опреме и робе које су нама потребне из Кине, али и у вези са другим уговорима.


- Кинеска влада нам је омогућила по много повољнијим ценама да набављамо респираторе и осталу опрему. Очекујемо да из Кине крену два воза са 40 вагона, и да за око 20 дана буду у Србији са свим тим стварима - рекао је Вучић.
ЧЕН БО: СРБИЈА И КИНА СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ БОРЕ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА


Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је рекла да је данас празник у Кини и Србији и честитала празник свим грађанима.


Додала је да се Србија и Кина раме уз раме боре против коронавируса.


- Радује нас што ових дана има све мање нових заражених у Србији - рекла је Чен Бо.


Како истиче, после телефонског разговора двојице председника кинеска страна је одлучила да продужи боравак својих стручњака у Србији.