У Србији епидемија вируса корона постепено јењава, али се појављују нова жаришта у мањим градовима попут Власотинца, Неготина и Ариља. У наредном периоду, упозоравају епидемиолози, могуће је да се још негде појаве нова мања жаришта.

Србија се налази у осмој недељи борбе са вирусом корона, до сада је регистровано око 8.500 случајева заразе. Мере у Србији се релаксирају, али због избијања нови жаришних места поједини градски штабови упућују молбе да се примена ублажених мера одложи.

Прочитајте још: Кон открио услов за укидање ванредног стања, али упозорава: Људи не знају да умре сваки пети старији пацијент са хроничним тегобама

Тренутно се мања жаришта појављују у Власотинцу и Неготину, каже за "Блиц" епидемиолог др Предраг Кон.

- Појављује се повећан број оболелих и у Деспотовцу, али није везан за геронтолошке центре. Чињеница је да вирус непрекидно показује способност да дође до осетљивих у групама и поред тога што се предузимају све мере, то се понавља. Нажалост, постоје ситуације када те мере нису до краја поштоване - истиче др Кон.

Због тога је, каже, тренутно највећи проблем то што је вирус ушао у установе за старе.

- Ту је најбрже преношење, повољни су услови, а нарочито што је ризик вишеструко већи за компликације јер је реч о најосетљивијој групи. Код свега шест одсто оних који су прегледани утврђује се вирус корона. То је сјајна ситуација, али и даље опасна, јер вирус и даље постоји и може да уђе у места где постоје изразито осетљиви - указује епидемиолог.

Како каже, појам "мање жариште" је релативан и ушао је употребу, с тим да није прецизно дефинисано његово значење.

- Жариште подразумева повећање броја заражених у одређеном територијалном простору или колективу. Углавном кажемо мања жаришта када је реч о мањим местима у односу на градове. Свакако да не може да буде исто жариште Београд и Власотинце. С друге стране, ако у геронтолошком центру имамо више од 50 одсто свих који су заражени, то је за тај колектив велика заразност и не може да се каже да је мање жариште. Ако се гледа у односу на територију целе Србије, то је онда мање жариште - објашњава др Кон.

Према његовим речима, не треба да се изненадимо ако се појаве нова жаришта, јер је вирус непрекидно у циркулацији.

- Да бисмо се осећали безбедно, треба да се смањи активност вируса и да заразност буде испод пет одсто од оних који имају симптоме. Како то још није случај, ризик и даље постоји. Ми епидемиолози невољно попуштамо, али прихватајући реалност да је сада економија та која диктира услове и да се живот мора вратити у нормалу. Због тога морамо да се усклађујемо и прихватамо решења, свесни ризика који сводимо на минимум применом заштитне опреме и других мера. Ризика нема тек кад вируса нема уопште међу становништвом, а за то ће, чини ми се, бити потребно још доста времена - закључује др Предраг Кон.

НЕГОТИН: ЗАРАЗА ЈЕ КРЕНУЛА ИЗ ДОМА

На територији општине Неготин, преко тамошње Цовид амбуланте, увелико се прикупљају контакти које су имали позитивни радници Дома за старе "Радост" и ради се њихово узорковање на корону. Владимир Величковић, председник општине Неготин, нагласио је да је од 26 узорака који се односе на контакте, регистрован један позитиван случај на Цовид-19, и то лице је одмах пребачено у болницу у Нишу.

- Реч је о супругу једне раднице из Дома за старе "Радост" која је била позитивна и која се такође налази у Нишу. Међу тих 26 узорака, рађен је и један контролни тест који је, такође, позитиван на Цовид-19, тако да су од 26 узорака, 22 негативна, два позитивна и за два теста чекамо резултат. Оба позитивна пацијента су одмах превезена у болницу у Нишу - казао је Величковић.

Упоредо са тестирањем које је везано за жариште у Дому за старе "Радост", ради се и узорковање свих геронтолошких центара у општини.

- Од 53 узорка запослених и корисника Геронтолошког центра у Душановцу, и два објекта која се баве смештајем у граду и у Милошеву, сви су негативни на вирус корона, чекамо резултате за још шест тестова. Рађено је узорковање и за још два геронтолошка центра и то у Дому за старе "Свети Никола" у Неготину и "Хелп" у Радујевцу, где чекамо резултате за 102 теста. Ако сви резултати које чекамо буду као они што су стигли јуче, можемо рећи да вирус није изашао ван Дома за старе "Радост", да је то ипак био изолован случај и да Цовид-19 није ушао у остале геронтолошке центре - истиче Величковић.

Он је изјавио да је од првих осам особа колико је било оболелих у Неготину пре случаја Дома за старе "Радост", седморо излечено, јер су им након два тестирања резултати били негативни, једно лице се налази на лечењу, а једно које је било пребачено у Ниш, преминуло је.

Да подсетимо, од 49 радника и корисника Дома за стара лица "Радост" у Неготину, који имају позитиван резултат на Цовид-19, њих 37 пребачено је у Цовид болницу у Сокобањи, седморо на инфективну клинику у Нишу и четворо у привремену болницу у Нишкој Бањи. Међу оболелима су 23 непокретне особе. Организована су 23 санитета и два минибуса како би се сви позитивни пребацили у Ниш и Сокобању.

АРИЉЕ: НАГЛИ ПОРАСТ

Општина која се друго држала без иједног потврђеног случаја вируса корона преко ноћи је, у време док епидемија широм Србије јењава, постала потенцијално жариште заразе.

У Ариљу је до прекјуче било 11 заражених, далеко мање него у неким локалним самоуправама исте величине, али су лампицу за узбуну упалили јуче објављени подаци Завода за јавно здравље Ужице. Према њима, још шесторо грађана Ариља је оболело од вируса корона и они ће бити упућени на болничко лечење у Београд. Рачунајући најновије податке, у Ариљу је потврђено 17 случајева короне, међу којима је и двоје преминулих.

ГРЕШКА ОКО НУЛТОГ ПАЦИЈЕНТА НАПРАВИЛА ХАОС

- Треба очекивати да број оболелих расте пошто се више од 40 људи који су били у контакту са зараженима налази у самоизолацији и чека резултате тестирања. У граду је приметна паника - каже за "Блиц" Милош Недељковић, председник Општине Ариље, и додаје да се ширење заразе могло спречити да није направљена грешка у процени ко је нулти пацијент.

- Све је почело од једне младе, јаке особе која је путовала у иностранство и највероватније се тамо заразила, али није имала симптоме болести. То лице држи продавницу сточне хране и многи су долазили код њега да купе концентрант - каже Недељковић.

По његовим речима, дуго се мислило да је 68-годишњи мушкарац, прва жртва короне у Ариљу, био нулти пацијент. Та процена се показала погрешном, заправо тек касније је утврђено да је то био младић који тргује сточном храном. У дане када се ишло погрешним трагом, он је дошао у контакт са још пуно особа, па и са још једним 79-годишњаком који је касније преминуо. Од истог контакта, осим у самом Ариљу, вирус се појавио у селима Добраче, Гривска и Церова.

- За нас је кључно да резултате тестирања знамо што пре, а брзина којом се то ради нам не иде наруку - наводи Недељковић.

ВЛАСОТИНЦЕ: ПОЗИТИВНО 76, ЈОШ 50 ЧЕКА

Први оболели у Власотинцу регистрован је 7. априла, а за три недеље је у тој општини са 30.000 становника број заражених скочио на 76, а чекају се резултати за још 50 особа.

Заражено је троје здравствених радника, дете радника компаније "Маша импекс" где је заражено осморо запослених, као и председник општине и члан општинског већа. Штаб за ванредне ситуације упутио је молбу републичком Кризном штабу да се оснује посебан штаб за ово место и да се примена ублажених мера одложи за десетак дана.

СТЕВАНОВИЋ: ВИРУС ЋЕ СЕ СПОРАДИЧНО ПОЈАВЉИВАТИ

Директор Инфективне клинике за тропске болести др Горан Стевановић рекао је да би у наредном периоду могла да се појављују мања жаришта на различитим подручјима у Србији.

- И даље треба да се поведе много рачуна о геријатријским установама, али и о свим нашим старијим суграђанима, због чега би и даље требало да будемо на опрезу. Може се очекивати да ће се и у наредном периоду појављивати мања жаришта или у деловима земље у којима до сада није било тога или ће се враћати у веће градове где је епидемиолошка ситуација стабилна. То су такозвани контактни репови епидемије који се виђају и то је нешто што мора да нам одржи позорност да се не опуштамо превише, јер није још готово - закључио је др Стевановић.

(blic.rs)