Васкрс за мртве: На Побусани понедељак не смемо да заборавимо оне који више НИСУ СА НАМА

NovostiOnline

понедељак, 27. 04. 2020. у 08:10

Васкрс за мртве: На Побусани понедељак не смемо да заборавимо оне који више НИСУ СА НАМА

Depositphotos

На гробља се обавезно износе фарбана јаја
Српска православна црква данас обележава Побусани понедељак, односно "Васкрс за мртве", дан кад се уређују гробови преминулих и кад се на гробља износе фарбана јаја.

Први дан после Томине недеље је Побусани понедељак. Обичај је на данашњи дан побусати односно уредити и од корова очистити бусење на гробовима, а тако је и овај понедељак добио име.

Они који данас обилазе вечне куће својих најмилијих, требало би да се придржавају мера опреза и социјалне дистанце, а на гробове стављају обојена јаја уз поздрав: "Христос васкрсе".

Тиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и "Васкрс за мртве".

У већини места јаја се боје посебно овога јутра и то обавезно у црвену боју и без шара. Понегде се износе јаја од Васкрса, а понегде обојена на Светли петак. У неким крајевима, јаја се и туцају о споменик.

Претпоставља се да је обележавање Побусаног понедељка преузето од Руса код којих се зове Радоњица. Kод нас носи још и назив "Ружичало" по обичају братимљења младих.

Коментари (2)