Мала матура: Пао систем током пробног теста из српског језика

Тањуг

среда, 22. 04. 2020. у 17:57

Мала матура: Пао систем током пробног теста из српског језика
Осмаци који данас електронски решавају тест из српског језика, у оквиру пробе мале матуре, имали су бројне потешкоће због преоптерећености система
Осмаци који данас електронски решавају тест из српског језика, у оквиру пробе мале матуре, имали су бројне потешкоће због преоптерећености система.

Само они који су рано јутрос приступили платформи „Моја учионица“, могли су без проблема да ураде задатке и у року пошаљу тест, јер је већ од десет сати систем „баговао“, па да би прешли са задатка на задатак било је потребно и по неколико минута, а од 12 сати многи нису чак могли ни да се улогују.

Наставница српског језика у ОШ „Михаило Петровић Алас“ Сузана Дашић каже да се прибојавала да ће систем бити преоптерећен, да ће бити потешкоћа током приступања платформи и да се то и догодило.

Притужбе ђака и родитеља почеле су од 11, 12 сати, почев од оних да ђаци који су се улоговали нису могли за сат времена да ураде тест јер им се свако питање учитавало по неколико минута, до оних да не могу уопште да се улогују.

„Чим је истекло време, аутоматски су били избачени са платформе. Имали смо и ситуације да су добри ученици, по завршетку теста, покушали да се врате и провере одговоре и онда им се дешавало да не могу ни напред ни назад“, прича за Танјуг Дашићева.

Министарство просвете саопштило је да је дошло до преоптерећења система услед великог броја пријава у исто време, а највећи број ђака, како кажу, улоговао се око 12.30 сати, због чега су Канцеларија за ИТ и Комтрејд почели да раде на проширењу ресурса и подизању капацитета.

„Свако дете које је покушало да ради и ако је током реализације дошло до преоптерећења, могло је да приступи поново и настави рад на тесту“, поручују из Министарства просвете.