Имунолог објашњава шта је ПАЖЉИВО ОТКЉУЧАВАЊЕ и како да се понашамо кад буде ДОЗВОЉЕНО кретање

NovostiOnline

20. 04. 2020. у 21:31

Имунолог објашњава шта је ПАЖЉИВО ОТКЉУЧАВАЊЕ и како да се понашамо кад буде ДОЗВОЉЕНО кретање

Фото: Танјуг

Влада Србије донела је нове, ублажене мере – од сутра се отварају зелене пијаце, занатске радње, пензионери ће моћи у шетњу, забрана кретања је краћа
О новом корона вирусу последњих недеља сазнали смо много, али не и довољно да бисмо могли да га сматрамо савладаним и под контролом. Иако број заражених и тешко оболелих опада стручњаци упозоравају да отварање мора ићи постепено како се жар вируса не би опет распалио.


Влада Србије донела је нове, ублажене мере – од сутра се отварају зелене пијаце, занатске радње, пензионери ће моћи у шетњу, забрана кретања је краћа.


Лагани повратак у нормалан живот отвара бројна питања. Имунолог са клинике у Тиршовој Срђа Јанковић каже за РТС да је и даље дистанца најважнија.


"Да се не праве гужве, да људи не долазе у близак контакт јер неко може имати вирус а да не зна. Није сад толико важан број људи, колико размак, да не прилазе сви истој тезги, да не долази до блиског контакта лицем у лице, и пазити на руке јер ћемо њима унети вирус а да није капљично", истиче Јанковић.


Према његовим речима, још увек постоје услови да се вирус убрзано шири.


"Ако крене да допире до нових резервоара инфекције и осетљивог становништва, може поново да се разбукти. Треба да одоговно и солидарно радимо, држимо се мера опреза и даље, а не да кажемо 'јупи, готово је'", наводи имунолог са Универзитетске дечје клинике.


Напомињући да је дистанцирање на првом месту свих мера, Јанковић је рекао да ћемо се "нормалном обрасцу понашања вратити кад будемо знали да је све нормално".


Говорећи о скором отварању угоститељским објектима, Јанковић је указао да је неопходно "одговорно отварање". То значи да је потребно да у њима борави ограничен број људи у односу на број квадрата и дистанца од два метра.


Све док постоји ризик од заразе, заштитне мере – попут маски и рукавица – треба да постоје, рекао је Јанковић индиректно одговарајући на питање да ли би требало да конобари носе маске кад се кафићи отворе.

Топло време неће само по себи да елиминише вирус


Наредних неколико дана поново ће пасти температура, а онда ће поново да отопли и очекује се све лепше време.


Имунолог са Универзитетске дечје клинике напомиње да топло време неће само по себи елиминисати вирус, већ ће створити повољније услове да се не преноси.


"Ми и даље морамо сви заједно да сузбијамо епидемију, то је лакше кад су услови такви да се вирус теже преноси", истиче Јанковић.


Од 3.111 тестираних особа за последња 24 сата, заражено је 312 особа, што је око 10 одсто. Јанковић сматра да је, за ову фазу епидемије, то сасвим добра вест.


"Тај проценат није велики и опада, успорава се преношење вируса. Изградња колетивног имунитета није била циљ, јер би то имало стравичну цену", наводи Јанковић.


У контектсу колективног имунитета, указао је на Шведску којојој је то примарни циљ. Шведска је то могла јер, каже, имају другачије околности: мања густина насељености, више генерације ретко живи заједно.


Када је реч о појединим истраживањима која показују да имунитет од коронавируса није трајан и да особа може поново да се зарази, имунолог из Клинике у Тиршовој указује да је "врло мало вероватно" да је реч о новој инфекцији.


"Типски вируси углавном остављају специфична антитела. Далеко највероватније је да је било речи о непотпуној елиминацији вируса. Знамо да може да вирус у мало количини заостане, па онда прође време, па се разбукти. Не бих очекивао да имунитет брзо окопни, после неколико месеци", напомиње Јанковић.


Коментаришући наводе да су људи вакцинисани Бе-Се-Же вакцином отпорнији, Јанковић указује да је то "врло занимљиво питање".


"Она има неспецифично дејство јер подиже општу отпорност, то постоји. Да ли то може да се одрази и на болести ковид 19, не зна се. Ако погледамо чисто географске разлике за тешке случајеве између земаља где нема Бе-Се-Же вакцине и где је има, оне постоје. Те разлике су велике да би се објасниле само вакцином. Има толико других чинилаца које утичу на ове разлике. Она је можда један од фактора, али колико пресудан – не ваља се залетати", истиче Јанковић.СТРОГЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ НА ПИЈАЦАМА


Министар пољопривреде Бранислав Недимовић указује да су све пијаце, које сутра треба да буду отворене, дужне да примењују строге мере превентивне заштите

Верује да на зеленим пијацама неће бити проблема поготово што ће пијачне управе водити рачуна о мерама.

"Ако нешто не буде функционисало, повући ћемо ручну", рекао је министар указујући да је сада види да је држава препознала значај пољопривреде.

"Видело се по степену снабдевености радњи, биле су крцате 'као око'. Сетва је обављена благовремено", рекао је Недимовић.


(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Izazvana time

21.04.2020. 09:27

@pera - Plaše se šta će reći narod, što kod drugih nisu ovakve mere, a naše ne donose očekivane rezultate...

Austrija

21.04.2020. 00:53

Gledam kod nas,u Srbiji,ljudi se guraju jedni na druge po prodavnicama.Ljudi,shvatite za vase dobro.Metar ili jos bolje dva metra.To je osnovno pravilo.Nigde u zatvoren prostor bez maske(osim u svom domu).Austrijanci nisu imali vanredno stanje ili ne daj Boze policijski cas,ali ove dve stvari,mogu vam reci,da se striktno pridrzavaju.

Pa

21.04.2020. 09:26

@Austrija - što je onda više obolelih i umrlih u Austriji, nego u Srbiji? Biće da nije sve, kako kažu...

Mrki

21.04.2020. 06:16

Čovek je u pravu: sve mere treba postepeno ukinuti, ali zadržati maske, rukavice, dezinfekciju i pranje ruku i držanje rastojanja prema sagovorniku.