Православни верници који поштују стари, Јулијански календар, данас празнују највећи хришћански празник - Ускрс, али ове године у сенци пандемије корона вируса и ограниченог кретања.


Већина православних цркава позвала је своје вернике да се придржавају мера уведених ради сузбијања корона вируса, да не иду у храмове, већ да ускршње литургије прате преко телевизије.


Српски патријарх Иринеј служио је у поноћ Ускршњу литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду, коју су преносили РТС и агенција Танјуг.


У Ускршњој посланици он је поручио да овогодишњи празник дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекивали и славили и да управо због тога морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе.


"Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити", рекао је патријарх Иринеј.


У Србији је током празника на снази полицијски час, најдужи од увођења ванредног стања, који ће трајати до уторка у 05.00 ујутру, укупно 84 сата.


Тако ће и забрана кретања, као мера у борби против епидемије вируса корона, трајати током ускршњих празника.ПОЧЕЛА ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ


Васкршња литургија почела је око поноћи у крпти Храма светог Саве на Врачару, а предводи је патријарх српски Иринеј.


Литургија на Васкрс се први пут служи без верника због полицијског часа који је уведен као мера у заштити од ширења епидемије ковида19 .


Литругију уживо преносе Новинске агенције Танјуг и РТС.


"Христос Васкрсе драги гледаоци!", поручено је верницима у уживо преносу.


На литургији пева Дивна Љубојевић и њен хор Мелоди


Патријарх српски Иринеј поруцио је у васкршњој посланици да овогодишњи празник дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости доцекивали и славили и да управо због тога морамо уцинити све да себи и другима помогнемо, да разумемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе.


"Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити", рекао је патријарх.


Верници који прослављају Васкрсење Христово по Јулијанском календару данас славе Васкрс, највећи и најрадоснији хришћански празник.


Људи се за овај празник поздрављају са "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе".


Васкрс или Ускрс ове године црква и верници неће обележити у складу са традицијом, већ у складу с мерама и препорукама о спречавању ширења заразе корона вируса.


Ускрс је суштина хришћанског учења и ознацава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.


За хришћане је празник васкрсења Христовог, празник над празницима и догађај који је пре више од два миленијума изменио историју човечанства.