Новости сазнају: Аустријски азиланти само уз сагласност Србије

NovostiOnline

четвртак, 16. 04. 2020. у 17:31

Новости сазнају: Аустријски азиланти само уз сагласност Србије

AP Photo

Док аустријски медији медији тврде да је споразум на снази већ годину дана, општепознато је да у Србију никада није враћен ниједан ирегуларни мигрант из Аустрије
Тврдње да ће Аустрија слати одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати за њихов смештај, на основу споразума између две земље, како “Новости” сазнају, немају никакво утемељење у реалности с обзиром да не постоји никакав споразум.

Док аустријски медији тврде да је споразум на снази већ годину дана, општепознато је да у Србију никада није враћен ниједан ирегуларни мигрант из Аустрије.


- Ради се о чистој манипулацији. Постоји Радни аранжман који има мању валидност од обичног меморандум и који притом подразумева да Аустрија може вратити у Србији највише до 200 миграната, за које мора у потпуности да докаже да су у ту земљу ушли из Србије, а ако и то успе повратак је могућ само ако се Србија сагласи – објашњава наш добро обавештени извор.


Аранжман такође прецизира да Србија може одбити да их прими, без икакве обавезе да образложи своју одлуку, односно да је за повратак макар иједног мигрант неопходна сагласност наше земље. Kако додаје наш извор, с обзиром да је у питању аранжман, јасно је да га нису потписивали министри унутрашњих послова.


- Тамошњи медији преносе да је споразум потписан пре годину дана, а онда да до сада у Србију још није пребачен ниједан азилант, што можда најбоље и говори о бесмислу ових навода – закључује наш извор.


У Србију почев од септембра 2007. када је тадашња српска власт у Бриселу потписала Споразум о реадмисији са ЕУ све до данас никада није враћен ниједан ирегуларни мигрант из Аустрије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Bacvanin

16.04.2020. 17:54

Nisam ni znao da se Austrija granici sa Srbijom. Do sada sam ziveo u uverenju da granicimo sa HR, H, RO, BG. Sto se EU zemalja tice.

Bacvanin

16.04.2020. 17:54

Nisam ni znao da se Austrija granici sa Srbijom. Do sada sam ziveo u uverenju da granicimo sa HR, H, RO, BG. Sto se EU zemalja tice.

Miki-Zg

16.04.2020. 18:01

Vrlo prosto ,Iračanin ,Avganistanac ,Pakistanac ,došao u Austriju ,Njemačku itd. preko Srbije i vraća ga u zemlju Srbiju ? ,to rade ovdje u Hr, a vjerojatno i Mađari ?

Sale

16.04.2020. 18:09

Bez odlaganja svi koji su ušli u Evropu deportacija na obalu Afrike zajedno sa onima koji im pružaju podršku.

Savesni Naprednjak - EU !

16.04.2020. 18:10

Šta da vam kažem, čista manipulacija, to što ih vidite sve više je možda od toga, što ovi koji su već duže vreme tu, su se malo i razmnožili već sigurno pa zato...

Сретен

16.04.2020. 18:18

Није требало ништа потписати, па ни овај "Радни аранжман".

драгана

16.04.2020. 18:19

Zašto bismo ih mi primali ako ih,recimo,Austrija neće?Neka mi neko pametan objasni,molim.

Sjedi jedan

16.04.2020. 19:36

@драгана - Zato što ih je Srbija primila i pustila dalje. Srbija im se vodi kao zemlja dolaska.

mica

16.04.2020. 19:32

Ne razumem zasto bi ih slali natrag u Srbiju. Pa ako ce da ih vec vracaju, mogu da ih vrate u njihove maticne zemlje, Avganistan, Pakistan, itd. Nema nikakvog razloga da ih vracaju u Srbiju. Ko je jos mogao da uopste zamatra neku pricu da se oni vracaju u Srbiju. Ili ako vec ih Austrija nece, nek is rasporede po zemljama NATO clanica koje su im unistile zemlje.

Miša Matic

18.04.2020. 06:46

Nisu azilanti Srbi da ih šalju u Srbiju. Ako ih vraćaju neka ih vrate tamo odakle su a ne da se prave pametni pa ne znaju odakle su. Tim novcem neka pomažu njihove države a ne da nam uvaljuju azilante.