Исповест докторке Милошевић са ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА: Први пацијент на респиратору био је ЗДРАВ МЛАДИЋ!

Novosti Online

недеља, 12. 04. 2020. у 09:35

Исповест докторке Милошевић са ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА: Први пацијент на респиратору био је ЗДРАВ МЛАДИЋ!

Фото: Screenshoot

Проценат смртности се разликује у различитим центрима, а зависи од много фактора - узраста, претходног здравственог стања, почетка самог лечења

ДРИВАНА МИЛОШЕВИЋ, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести, позива грађане Србије да поштују мере које је држава одредила, јер, како каже, само тако ћемо се брже вратити уобичајеном начину живота.

-Видимо из медија да су неке друге земље заузеле дијаметрално различит став. Можда је најбоља потврда онога што сада радимо чињеница да је Велика Британија направила преокрет у својој стратегији и сада ствари поставила ближе нашем приступу. Превелики број оболелих значи и немогућност адекватног лечења, што смо, нажалост, имали прилике да видимо у Италији и Шпанији. Болест је непредвидивог тока и не можемо да знамо ко ће бити животно угрожен - каже др Милошевић.

Прочитајте још: Др Несторовић открио шокантне детаље: "Респиратор може да поцепа плућа пацијенту, а заражени на крају ипак премину од срца"

- Чињеница је да се теже форме очекују код старијих болесника, гојазних особа и оних са прудруженим хроничним болестима, пре свега хипертензијом и дијабетесом, али и хроничним плућним болестима, имунодефицијентним, стањима. Нажалост, то не значи да млада, до тада здрава особа неће имати компликован ток болести и потребу за вештачком вентилацијом. Први болесник који је захтевао респираторну потпору у Инфективној клници био је претходно здрав младић, рођен 1985. године. Када дође до тога да је болеснику неопходан респиратор, ствари су много теже, а опоравак неизвеснији -додаје Ивана Милошевић.

Она подсећа да су све особе на респиратору потенцијално животно угрожене.

- Проценат смртности се разликује у различитим центрима, а зависи од много фактора - узраста, претходног здравственог стања, почетка самог лечења.

Прочитајте још: Вирус „ванземаљац“: Да ли је корона стигла из свемира и какву улогу у томе има Сунце

Борбу са короном посебно отежава непредвидивост болести.

- Прогресија болести је различита. Симптоми се могу јавити у периоду од два дана до две недеље од момента инфекције. Према искуству кинеских лекара, просечна инкубација је трајала од пет до седам дана. Највећи број болесника има благу или чак асимптоматску форму болести која не захтева хоспитализацију, али је императив за изолацију због ризика од ширења инфекције. Зато се толико и инсистира на социјалном дистанцирању, јер иако инфицирана особа нема симптоме, она представља извор заразе за осетљиве. Код особа са пнеумонијом боравак у болници и лечење обично траје око две недеље - каже заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести и додаје:

- Погоршање је могуће у било ком тренутку и када до њега дође, за кратко време постоји потреба за лечењем у интензивној нези, у највећем броју случајева на респиратору. То знатно продужава и компликује лечење и смањује шансу за излечење. Лечење у одељењима интензивне неге је увек захтевно, јер се због интубације, присуства венских линија и уринарног катетера повећава ризик од других инфекција и то онда више није борба против Ковида, већ рат на више фронтова.

Др Милошевић каже да су кинески лекари много помогли српским колегама.

- Колеге из Кине су несебично поделиле с нама своје богато искуство. Свако ко се бави медицином зна колико значи знање искусног лекара. Сведоци смо да су епидемију у својој земљи ставили под контролу, тако да смо пуно корисних савета добили. Драгоцено је оно што смо чули о терапији оболелих, али и о спречавању ширења болести - рекла је др Ивана Милошевић.

(Blic.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације