Преминуо академик Марко Анђелковић, генерални секретар САНУ

Новости онлине

субота, 11. 04. 2020. у 11:02

Преминуо академик Марко Анђелковић, генерални секретар САНУ
Генерални секретар и редовни члан САНУ Марко Анђелковић (75) преминуо је у петак, 10. априла, у Београду, после дуже и тешке болести

Генерални секретар и редовни члан САНУ Марко Анђелковић (75) преминуо је у петак, 10. априла, у Београду, после дуже и тешке болести.

“Био је jедан од најзначајнијих српских генетичара, који је дао изузетан допринос у проучавању генетике популација. Током вишедеценијског рада учествовао је у уобличавању значајних истраживачких праваца који су и даље актуелни и препознатљиви у свету науке”, стоји у саопштењу САНУ.

Анђелковић је рођен 18. септембра 1945. у Београду.  Дипломирао је 1968. године на Одсеку за биологију Природно-математичког факултета у Беграду. Током наредних десет година Марко Анђелковић је завршио две специјализације из области популационе генетике на универзитетима у Бечу и Тибингену (СР Немачка), магистрирао је и докторирао на Универзитету у Београду, а потом привео крају постдокторске студије из популационе генетике на Биолошком факулету Јелског универзитета (САД) 1978/79.

Академик Марко Анђелковић је био редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду , а од почетка до краја своје научне каријере радио је и на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду

За дописног члана САНУ изабран је 2003, а за редовног 2009. године. Функцију Генералног секретара САНУ академик Анђелковић је обављао од 2015. године. Био је и председник Академијског одбора „Човек и животна средина" и Одбора за проучавање фауне Србије. Од 2006. до 2014. обављао је функцију заменика секретара Одељења хемијских и биолошких наука САНУ. Протеклих неколико година дао је, без икаквог претеривања, као генерални секретар немерљив допринос раду ове куће.

Академик Анђелковић је био члан бројних домаћих и међународних стручних удружења. Добитник је великог броја награда и признања за допринос у унапређењу биолошких и сродних наука. Уредник је многих издања, од којих је већина обављена у оквиру издавачке делатности Српске академије наука и уметности.

“Његов одлазак велики је губитак не само за САНУ, већ и за српску науку и друштво у целини”, саопштио је САНУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације