Проф. др Небојша Лађевић из Центра за анестезиологију је гостијући у емисији "Око" открио колико заправо важно да поред сваког пацијента који буде прикључен на респиратор 24 сата дневно мора да буде по један анестезиолог. Управо они су тихи хероји током епидемије који је изазвао корона вирус.

Др Лађевић је рекао да се 120 анестезиолога смењују на по четири сата у болницама.Смртност од овог вируса је већа у односу остале вирусе и то је највећи проблем, сматра он. Он је додао да имамо пацијенте од 67 или 53 године које су лекари успели да одвоје од респиратора.

- Таквих је све више из дана у дан. Не постоји страх да бисмо могли друге да заразимо јер водимо рачуна. Али из одређене предострожности, лекари су одлучили да остану у смештају који је обезбедила држава, да не иду својим кућама. Ми се редовно састајемо и поента састанака јесте стална размена мишљења. Циљ је да дођемо до боље терапије. Анестезиолози се налазе поред пацијената 24 сата, видимо да се некад у року од неколико сати деси побољшање или погоршање стања. Имали смо прилике да видимо да нам је пацијент боље, а онда необјашњиво креће погоршање. Ово је за све нас ново - подвукао је он.

Анестезиолог др Лађевић је објаснио да се посебно води рачуна приликом скидања опреме након контакта са зараженим пацијентима и да је тада могуће да се лекари заразе.

- Обуче се скафандер на посебан начин, борави се у црвеној прљавој зони, а излази се на други излаз и на посебан начин се опрема скида и одлаже. Највеће грешке могу да се десе при скидању опреме. Унутар нашег Центра за епидемиологију и реаниматологију, немамо зараженог лекара јер се поштују мере заштите - рекао је др Лађевић и додао:

- Ми вршимо интубацију пацијента и изложен смо тада аеросолу. Сваку врсту интубације пацијента смо увели као један увод у анестезију, што значи да тада пацијент не може да се накашље. Затим имамо те боксове преко пацијента кроз које провучемо руке, где смо потпуно заштићени, а поред друге зашитне опреме имамо и визире тако да смо поптуно заштићени - рекао је доктор.

Др Лађевић каже да осим доброг сна, постоји још нешто што му даје мотивацију.

- Изабрао сам прави позив и праву специјализацију и сазнање да захваљујући анестезиолозима имате највеће шансе да преживите критичне ситуације, то је моја мотивација. Инфектолози, епидемиолози, анестезиолози и остали консултантни су понели најважнију улогу - закључио је он.