КРУШЕВАЦ - Није сигуран како је заражен вирусом корона, али зна сигурно шта ће урадити када 17. априла буде изашао из изолације: пољубиће супругу и отићи на кафу! Ово је прво што је за “Новости” рекао Дејан Гавриловић(54), први пацијент излечев од КОВИД-19 у Крушевцу.

Верује да ће добро упамтити тај 20. март када је примљен на Инфективно одељење Опште болнице и када му је, два дана касније, стигла потврда да је позитиван на КОВИД-19. Гавриловић је био у другој “тури” пацијената код којих је 22.марта регистрован корона – вирус на територији округа.

- Било ми је лоше једно 7-8 дана, већ сам пре тога био ровит, а ровит сам и отишао у иностранство на пут, на два дана - сведочи за “Новости” излечени Крушевљанин Дејан Гавриловић. - Тада је важио протокол контактирања епидемиологу по повратку у Србију, што сам и испоштовао. Међутим, било ми је јако лоше. Темпратура се кретала од 37 до 38,39 степени. Био сам малаксао. Када сам дошао у болницу, одмах су ме задржали. Скенер је показао обострану упалу плућа. Кренуло се са лечењем. Врло брзо сам одреаговао добро на терапију. После неколико дана пребацују ме за КЦ Ниш, али нисам задржан. Проценили су да ми је боље и отпуштен сам кући.

Прва добра вест стигла је 1.априла и на срећу, није била шала иако је датум био такав: друго тестирање дало је негативне резултате. Потом је 48 сати касније, тестом потврђено да је Дејан Гавриловић и званично, први излечени пацијент у Расинском округу.

Велику захвалност, каже, дугује лекарима и медицинским сестрама. Медицинари су били пожртовани, трудили су се, лечили, бодрили болеснике 24 сата.

- Оно што ме је највише погодило била је вест да је Крушевљанин Ђ.Б, у 41.години, преминуо - прича нам Дејан. - Знали смо се од раније и били заједно у соби. Све се чинило да ће бити добро. Он је био изузетно позитиван и ведар човек, баш смо слични. Пре него што су нас транспортовали за КЦ Ниш причали смо, кроз шалу, да треба и тамо да будемо заједно, “да нас Нишлије не поједу”. Њега су задржали на лечењу, као тежи случај, а за мене су проценили да могу да наставим кућно лечење. Када сам чуо шта се догодило касније, нисам могао да верујем. Човек који се само пар дана пре тога шалио, више није са нама...

Гавриловићева породица, супруга и двоје деце, студенти од 22 и 25 година, су у другом делу куће, одвојени. Они су одлично и једва чекају да сви поново буду заједно.

- Телефоном играмо игрице, највише “Не љути се човече”- каже нам Дејан.- Онда се “расправљамо” ко вара у игри. Сви смо позитивни, такав дух и влада у нашој породици. Надам се да свима нама долазе бољи дани и да ћемо победити ову епидемију.

КОВИД У ОКРУГУ

КАКО су “Новости” раније данас објавиле, у Расинском округу потврђено је 108 случајева корона вируса, од чега у Крушевцу 78. Смрт десеторо људи из Крушевца и Варварина доводи се у везу са КОВИД-19.