Председник Србије Александар Вучић је рекао да су када је прилив пацијената у болнице 200-300 на дан, капацитети здравственог система на измаку.

-Свакога дана када имате између 200 и 300 нових пацијената брзо се пуне капацитети. Очекујем да тај број и даље расте, а капацитети су нам на измаку. Молим људе да не замере када неко покуша да им каже да се иде на једно место а не тамо где би желели - рекао је Вучић.

Он је истакао да је дошао да каже народу да је Србија уз њих и да сваких седам дана шаљу заштитну опрему, материјале и респираторе у овај крај.

-У последњих месец дана стигло је 29 клиничких респиратора у овај крај. Донели смо и 20 неинвазивних - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће болница у Лесковцу били ковид болница, као и КЦ у НИшу, осим , како каже, ургентног центра.

- Данас је одлука да због експоненцијалног раста запослених у Јабланичком лесковачку болницу претворимо у ковид болницу – рекао је председник Вучић током посете Нишу.
Председник је стигао у Ниш како би уручио велики број маски, инвазивних и неинвазивних респиратора и другу медицинску опрему.

Вучић је истакао да са данас допремљеном помоћи има довољно опреме за цео југ Србије, "да се покрије".

-Не чинимо ово само за Ниш, немојте да вам ово стоји као лекови у Крагујевцу, него да одмах пошаљете опрему за Лесковац, Врање, Пирот, Топлицу, да и њихове болнице имају све што треба - рекао је Вучић.

Тиодоровић је навео да Нишлије сада поштују мере много боље него на почетку, што се, каже, види и по резултаттила, те да је још увек потребна гвоздена дисциплина, да "изгурамо" следећу недељу и онда ћемо бити "близу 'зелене гране'".

- Овде је јуначки народ. Увек је био - констатовао је председник Србије.

Вучић ће се састати и с представницима локалне самоуправе, Клиничког центра Ниш и других здравствених институција.РАЗУМЕМ КАМПАЊУ У ХРВАТСКОЈ И ТАЈКУНА У СРБИЈИ, ТРЕБА ТО СПОРТСКИ СХВАТИТИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да разуме кампању која се води против њега
и Србије у Хрватској, јер Србија много брже напредује.

Вучић каже да би и он можда тако реаговао, и да те нападе треба прихватити спортски.

"Ту мржњу разумем, иако не оправдавам. Иста је присутна код дела тајкуна у Србији. Нећу помињати имена док се све ово не заврши ", казао је он.

Вучић је упитан да прокоментарише што последњих дана долазе напади из Хрватске, на њега, војску, а кампању воде углавном медији, и углавном је политичка, казао је да се сваки пут када они воде кампању то њему ни мало не смета.

"Ја сам ваљда једини против којег воде перманентну кампању. То је за мене похвала, да будем искрен. Хоћете да вам кажем зашто? Први пут после много много деценија, и векова, јер нису у питању биле увек државе већ насељена подручцја, Србија има суфицит са Хрватском, напредује брже", рекао је он.

Вучић је подсетио да је Србија имала раст од 42, а Хрватска 2,8, и да Србија има много мањи број отпуштених људи у овој кризи од Хрватске која је мања.

Изразио је, истовремено, уверење да ће наша земља Србију престићи за седам до 8 година.
ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА МАКРОНОМ, ФРАНЦУСКА ШАЉЕ 5.000 ЛЕКОВА

Председник Александара Вучић пренео је данас да ће у Србију, као помоћ из Француске стићи 5.000 лекова фармацеутске компанија "Санофи" из те земље.

Вучић се на томе захвалио председнику Француске Емануелу Макрону.

"После нашег разговора, упркос свим проблемима са којима се Француска суочава, а имају више од 12.000 преминулих од вируса корона, успео је да обезбеди 5.000 "Санофијевих" лекова", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија ће, уз сву захвалност Француској, послати авион по ту помоћ.

ОДЛИКОВАЊА 28. ЈУНА

Најпожртвованији у борби против короне биће одликови ванредно 28. јуна, на Видовдан.


ОСНОВНА ЛЕКАРСКА ПЛАТА ЗА АПРИЛ БИЋЕ 105.000 ДИНАРА

Основна плата износити лекара за април биће 105.000 динара, а медицинских сестара и техничара између 58.000 и 60.000 динара, рекао је данас председник Александар Вучића, те поновио да држава остаје при ставу да не смањује плате у јавном сектору.

У обраћању грађанима из Ниша, Вучић је рекао да упркос кризи изазваној вирусом корона он види “светло на крају тунела” за нашу земљу и да ће се сада држава све више бавити спасавањем економије.

“Замолио бих људи из приватног сектора да не смањују плате, јер ми у јавном сектору то не намеравмо да урадимо, као што не намеравамо да смањимо пензије”, рекао је Вучић у Нишу.


Указао и да је садашња власт за само неколико година успела да подигне основну плату лекарима са 64.000 на 105.000 динара, а медицинским сестрама и техничарима са 33.000 на 60.000 динара.

“И даље мислимо да то није довољно, али јесте напредак”, истакао је председник.

Вучић је оценио да је на нивоу Европске уније постигнут добар договор за јачање економије чланица, додајући да иако Србија неће директно утицати у “делу тог колача”, подсетио је од наше укупне трговинске размене 67 одсто са чланицама ЕУ.

“Сваки договор постигнут око јачања њихове економије, јачаће и нашу”, подвукао је Вучић.

Председник је најавио да ће држава убрзати мере помоћи приватном сектору, како оне везане за исплату минималца, тако и све остале, како би, каже, радници који тренутно не раде могли да преживе.

Најавио је и да држава припрема инвестициони циклус са великим улагањима, како би се убрзале економске активности у земљи.

Указао је да су проценти Светске банке и ММФ о привредном расту у нашој земљи “бољи него за друге”, али и додао - “лоши за цео свет”.

Истакао је да су у развијеним земљама попут Аустрије, САД, Француске, Швајцарске неколико хиљада људи изгубило посао, додајући да у Србији то није случај и да у нашој земљи још постоји “социјални дух”.

“Захвалан сам нашим послодавцима који брину о својим радницима”, рекао је Вучић.