У СРБИЈИ је до сада скоро 12.500 људи тестирано на корона вирус, изјавила је директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић и додала да ће у наредном периоду тестирање бити још веће.

- Повећање тестирања прати пре свега потребе и индикације које је струка дефинисала. У наредном периоду биће повећан обухват тестирања и, наравно, увек ће се поштовати индикације јер нема потребе радити тестирање тамо где нема никаквих индикација - рекла је Јовановић за телевизију Пинк.

Прочитајте још: Доктор Несторовић открио нове детаље: Којим корацима ће се живот у Србији ВРАЋАТИ У НОРМАЛУ, које мере ће се прве УКИНУТИ и шта нас чека НА ЈЕСЕН

Навела је да се тестирају особе које су биле у контакту са ковид позитивнима, особе код којих се појављују клинички симптоми болести и особе чије здравствено стање то захтева.

- Све снаге смо укључили управо у тестирање и рано откривање случајева који могу бити даљи преносиоци ове инфекције - рекла је Јовановић.

Навела је да је у нашој земљи, када је реч о вирусу корона, епидемијска крива заравњена и додала да је то охрабрујуће, али да нема места опуштању.

- То нам даје одређена обећања, али истовремено и обавезује на још већу примену свих превентивних мера - рекла је Јовановић.

Прочитајте још: "Докторка је на снимку видела тамну сенку, гушио сам се а у болници ме бодрио Вучић": Нулти пацијент Србије о томе како је добио корону

Поручила је да грађани имају обавезу према себи, али и према својим члановима породице, пријатељима и сарадницима, да још више поштују уведене мере.

- Ако смо данас имали 201 случај потврђен са Ковидом 19 који нам је дао за право да кажемо да је дошло до благог заравнања епидемијске криве, са применом прописаних мера, које су административне, али пре свега превентивне, треба наставити још оштрије - закључила је Јовановић.