Молекуларни биолог на Универзитету у Торонту Игор Штагљар је говорећи о пандемији корона вируса за Пинк, оценио да нема повратка на старо све док не буде пронађена вакцина или лек за пошаст која је у свету однела више десетина хиљада живота.

Штагљар је одговрајући на питања Пинка рекао да су научници овај вирус потценили на почетку и да све оно што су мислили да ће се догодити, да се није догодило.

- До краја ове године због пандемије у Канади могло бити нешто више од 5.000 умрлих, а чак се прогнозира да би до краја године могло бити 10.000, што је 0,01, односно 0,02 одсто популације. Ситуација у Америци полако измиче контроли, како смо видели из медија до пре седам дана је амерички председник одбијао да се ради о било каквом озбиљном вирусу, али ствари су се сада промениле. Њујорк је постао зариште, болнице не могу да примају пацијенте јер немају довољно респиратора - рекао је он.

Каже да мере социјалне дистанце су једине које се могу примењивати и да помогну у овој ситуацији. Каже да половнина научног света ради на томе да пронађе вакцину.

- Све лабараторије су се ујединиле, покушавају са њиховим методама да нађу вакцину, односно неки лек који би се могао пренаменити. То је једно што можемо да направимо у овом тренутку. То се најраниије може догодити за годину дана. Са вакцинама је ствар таква да се она мора прво тестирати на здравим људима, да видимо колика је токсичност, колико се максимално може дати, након шест до девет месеци се може давати инфицираним пацијентима. Мислим да вакцину можемо имати за најраније годину дана - каже.

Прогнозирао је да ситуција у наредна три месеца може да се стабилизује, и да се живот врати у нормалне токове.

- Најбољи случај би био да имамо вакцину или пронађемо неки лек. Ствари би се онда много брже вратиле у нормалу. У овом случају ми морамо живети овако како живим, изоловати се и скривати од вируса. Надам се да ће за неких три месеца моћи ситуација да се делимично стабилизује.Док не будемо имали лек или вакцину нема повратка на старо.