Лончар обишао нову лабораторију за корону у Клиничком центру Србије: Тест у Ватреном оку

Б. Р.

четвртак, 09. 04. 2020. у 22:22

Лончар обишао нову лабораторију за корону у Клиничком центру Србије: Тест у Ватреном оку

Министар Лончар у новој лабораторији

У КЦС отворена нова лабораторија за Ковид уз помоћ Кинеза
МИНИСТАР здравља др Златибор Лончар посетио је у четвртак нову лабораторију за молекуларну детекцију инфективних агенаса која је изграђена у Клиничком центру Србије. Радови на изградњи ове специјалне ковид 19 лабораторије отпочели су 25. марта и завршени су у рекордном року. Очекује се да неопходна медицинска опрема и апарати за викенд пристигну из Кине, а одмах потом, лабораторија ће отпочети са радом.

Са капацитетом од 2.000 обрађених узорака дневно нова лабораторија знатно ће допринети бржој дијагностици новог вируса корона. Објекат националне лабораторије за молекуларну детекцију инфективних агенаса Београд је у оквиру дела објекта КЦС који се реконструише.

Објекат је пројектован као посебна целина и има 750 метара квадратних. Лабораторија је потпуно аутоматизована са SCADA и BMS системом.


У лабораторији ће радити 40 здравствених радника, у три смене, седам дана у недељи. Кинески експерти организоваће обуку запослених у овој лабораторији. Оваква лабораторија, названа "Ватрено око" налази се у Вухану, у Кини. Осим КЦС, исту опрему добиће и Клинички центар Ниш.


Додатних 120 тестова дневно може да анализира и београдски Завод за биоциде и медицинску екологију, који је у среду почео да узима узорке на вирус корона.

Завод је данас посетио градоначелник Београда др Зоран Радојичић.