НАДАМО се да је пандемија вируса корона тренутак за уједињење човечанства, новац потрошен у борбе за ратове и убиства обичних људи може се, очигледно, искористити за што бољу борбу против оваквих болести.

Овако, ексклузивно за "Новости", ситуацију у којој се тренутно нашао свет коментарише др Данијел Фас, некадашњи саветник председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме и један од аутора контроверзног закона "Обамакер". Наш саговорник тренутно је генерални директор њујоршке организације Princeton Healthcare Alliance.

- Сви смо остављени на милост и немилост сићушном вирусу, и само сарадња свих нација помоћи ће нам да победимо у овом рату - позива наш саговорник, који је кроз "Обамакер" 2010. године обезбедио бољу здравствену заштиту за чак 20 милиона Американаца. Међутим, после седам година у Конгресу САД, овај закон су републиканци оборили уз образложење да је он драстично повећао цену медицинске неге.

Ипак, Фас ту тему оставља по страни. Сада је фокусиран на тренутно највећи проблем са којим се суочава наша планета. На наше питање колико је здравствени систем САД спреман да се ухвати укоштац са короном, каже:

- Ниједна земља није била у потпуности припремљена за пандемију. Очито је да неке раде боље од других, али прерано је да се доносе закључци. Наш систем није био припремљен. И то из многих разлога. Упозорења стручњака током последњих 20 и више година нису била узета у обзир. Амерички здравствени систем је најскупљи на свету и има неке од најбољих лекара и технологија. Док смо били испод криве, то је било добро, али овај заостатак ћемо надокнадити.

Рапортира нам да се у САД граде болнице у већим градовима за мање од две недеље, тако да није баш потпуно тачно да само Кинези могу да постигну тако упечатљиве подвиге.

Фас признаје да је САД недостајала критична заштитна опрема, попут маски и комплета за тестирање.

- Неке болнице и даље немају потребну опрему, али наша влада се труди да то реши - каже Фас и као лекар упозорава да је епидемију изазвао скок вируса са животиње на човека, и да ово није први ни последњи пут да се то дешава. У данашњем друштву у којем људи, како напомиње, путују широм света, сваки нови вирус би могао стићи на сваки континент у року од неколико дана.

Амерички лекари боре се за живот сваког пацијента AP Photo
Упитан да ли Америка може да се избори са овом пошашћу, одговара:

- Нико никада није задовољан када наступи оваква криза, али амерички здравствени систем даје све од себе да испуни изазове - каже нам на крају генерални директор њујоршке Princeton Healthcare Alliance.

СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА У КОМИ

- СВЕТСКА економија је стављена у кому, само с временом ће се вратити у живот - каже, за "Новости", Фас. - Колико год људи желели да наставе свој нормалан живот, то се неће догодити преко ноћи.