Др Бранимир Несторовић, пулмолог је гостујући у Специјалној емисиј ТВ Пинк рекао да су симптоми короне су јако слични осталим вирусима, али је нагласо да постоји и један која га издваја.

- Ово је најважнији симптом, губитак мириса. Овај симптом је заједнички свима. То је први симптом који је сигуран. Губитак чула укуса ређе се догађа, али чуло мириса прво нестаје и то знамо засигурно да је први симптом короне. Разлика између оних који имају алергију и који рецимо кијају док су напољу и оних са короном је тај што ће ови са алергијом престати да кијају када уђу у кућу. Овај вирус напада црева, бубреге, мозак, има особине које ниједан други вирус нема. Овај вирус се задржава и до 14 дана, што обично није случај. Не напада децу, а они су обично најугроженији. Баш је чудан, ми то тако нисмо учили - рекао је доктор Несторовић.

Игор Ђантар (43), привредник из Бачке Тополе, нулти је пацијент, у емотивној исповести за ТВ Пинк откио је како се осећао када је сазнао да болује од болести која хара целим светом.

Др Несторовић каже да је тешко одмах проценити да је реч о вирусу, и да је јако тешко лекарима да то одмах процене уколико болест није узела маха у земљи.

-У почетку тешко је одмах проценити да ли је реч о вирусу, лекари најпре мисле да је реч о упали плућа. На тај начин се епидемија проширила у Италији. То тако изгелда у самом почетку – објаснио је Несторовић.

Заменица директора Института за Дарија Кисић Тепавчевић нагласила је да је одговорно понашање јако важно, посебно када је реч о нултом пацијенту као се он и струка понашају, јер каже, од тога зависи којом брзоном ће се .

Од нултог пацијента зависи како ће болест да се шири. Ђантар је реаговао одговорно, одмах се изловао, срећа да је мислио да је реч о грипу. За разлику од друге пацијенткиње која је дошла из иностранства и слбодно шетала и комуницирала - рекла је она.

Спекулације о томе да гојазни људи имају више проблема и ризични су пацијенти,када је упитању и коронавирус, потвридо је и др Несторовић, који каже да вишак килограма увек може да направи додатни проблем.

-Маст у стомаку,нарочито код мушараца, може озбиљно да утиче на здравље, нарочито уовој ситуацији – рекао је др Несторовић.

-Метаболички поремећај може значајно да утиче на борбу организма са вирусом – доаје Кисић.

Она каже да пацијенти са хроничним болестима имају највише проблема да се изборе савирусом.

-Сви пацијенти који су преминули имају проблем са кардиоваскуларним болестима, али идијабетесом. Тако се показала пракса до сада – каже она.

Каже да је такође јако нетипично да овај вирус мање напада децу и труднице, али да за то не постоји право објашњење.