КАДА се заклео Хипократу, за Стевана Витаса (49), лаборанта медицинске биохемије из Београда, била је то заклетва за цео живот, и баш због тога је и дошао да волонтира на Београдском сајму, где су смештени пацијенти позитивни на вирус корона, са лакшим симптомима.

Стеван је у време пандемије, када је солидарност највише што можемо да учинимо, имао и друге мотиве да се укључи у планетарну борбу против нове заразе, а један од највећих је тај што је његова кћерка, такође, медицинар.


- Тренутно нисам запослен, па што да седим код куће - прича Стеван за "Новости". - А и лакше ми је овако. Моја кћерка је медицинска сестра у војном здравству, па смо сад и по професионалном ангажману на истом задатку.


Само стицајем околности Стеван није све три деценије, откако се заклео Хипократу, провео у здравству. Радио је у војној болници у Сарајеву, у војној хитној медицинској служби, па као војни болничар.


- Онда сам једно време бринуо о старим особама, па са отишао у Немачку да радим исто то - прича Стеван.

Из Немачке се вратио пре годину дана и када је чуо да може да помогне у импровизованој ковид-болници на Београдском сајму, није много размишљао.


- Сви су ме овде лепо прихватили - говори Стеван. - Радим на дезинфекцији визира, издавању материјала за здравствене раднике. Ради се од 7.30 до 15.30 или 16.00.

Атмосфера на Сајму је, каже, добра, пиво о коме се прича није видео, "има само воде", али позитивни на корону, каже, нису у паници.


- Медицинско особље је у почетку имало мало страха, али видим, уходали су се - објашњава Стеван. - Углавном су то жене, докторке и сестре. Често се и нашалимо. Кад ме виде први пут, јер се и медицинске екипе смењују, жене углавном прокоментаришу: "Е, ти помажеш у облачењу". "Не", кажем ја, "него при свлачењу." И то је истина, неко мора да им помогне да правилно скину заштитну опрему за рад са инфициранима.

На Београдском сајму раде још два волонтера, Јасмина Миловановић, која је у хали са пацијентима позитивним на корону, и Никола Григорић.


СА ПОСЛА ПЕШКЕ ДО КУЋЕ

СТЕВАНУ није тешко да волонтира, али кад заврши смену, има велики проблем.

- У то време нема превоза и јуче сам отишао пешке од Сајма до Медаковића три - прича нам. - Јер од 8 до 18 сати нема превоза. Ако је и даље тако, данас ћу остати на послу до 18 сати, бар да не умарам ноге идући пешке, а овде ћу помоћи.