Ово је време за солидарност: Један од волонтера на Београдском сајму, без дилеме понудио ПОМОЋ

Б. Р.

петак, 10. 04. 2020. у 14:03

Ово је време за солидарност: Један од волонтера на Београдском сајму, без дилеме понудио ПОМОЋ
Стеван Витас, један од три волонтера на Београдском сајму. И његова ћерка је медицински радник, па су сада обоје на истом задатку
КАДА се заклео Хипократу, за Стевана Витаса (49), лаборанта медицинске биохемије из Београда, била је то заклетва за цео живот, и баш због тога је и дошао да волонтира на Београдском сајму, где су смештени пацијенти позитивни на вирус корона, са лакшим симптомима.

Стеван је у време пандемије, када је солидарност највише што можемо да учинимо, имао и друге мотиве да се укључи у планетарну борбу против нове заразе, а један од највећих је тај што је његова кћерка, такође, медицинар.


- Тренутно нисам запослен, па што да седим код куће - прича Стеван за "Новости". - А и лакше ми је овако. Моја кћерка је медицинска сестра у војном здравству, па смо сад и по професионалном ангажману на истом задатку.


Само стицајем околности Стеван није све три деценије, откако се заклео Хипократу, провео у здравству. Радио је у војној болници у Сарајеву, у војној хитној медицинској служби, па као војни болничар.


- Онда сам једно време бринуо о старим особама, па са отишао у Немачку да радим исто то - прича Стеван.

Из Немачке се вратио пре годину дана и када је чуо да може да помогне у импровизованој ковид-болници на Београдском сајму, није много размишљао.


- Сви су ме овде лепо прихватили - говори Стеван. - Радим на дезинфекцији визира, издавању материјала за здравствене раднике. Ради се од 7.30 до 15.30 или 16.00.

Атмосфера на Сајму је, каже, добра, пиво о коме се прича није видео, "има само воде", али позитивни на корону, каже, нису у паници.


- Медицинско особље је у почетку имало мало страха, али видим, уходали су се - објашњава Стеван. - Углавном су то жене, докторке и сестре. Често се и нашалимо. Кад ме виде први пут, јер се и медицинске екипе смењују, жене углавном прокоментаришу: "Е, ти помажеш у облачењу". "Не", кажем ја, "него при свлачењу." И то је истина, неко мора да им помогне да правилно скину заштитну опрему за рад са инфициранима.

На Београдском сајму раде још два волонтера, Јасмина Миловановић, која је у хали са пацијентима позитивним на корону, и Никола Григорић.


СА ПОСЛА ПЕШКЕ ДО КУЋЕ

СТЕВАНУ није тешко да волонтира, али кад заврши смену, има велики проблем.

- У то време нема превоза и јуче сам отишао пешке од Сајма до Медаковића три - прича нам. - Јер од 8 до 18 сати нема превоза. Ако је и даље тако, данас ћу остати на послу до 18 сати, бар да не умарам ноге идући пешке, а овде ћу помоћи.

Коментари (1)