У ПЕТАК у 17 сати почиње најдужи полицијски час од увођења ванредног стања, који ће трајати 60 сати, до понедељка у пет ујутру. Ово ограничење кретања, највероватније, биће на снази и наредног викенда, када "пада" Ускрс по јулијанском календару, а није искључено ни да током празника полицијски час буде и додатно продужен.

Пооштрене мере су донете, јер су претходни викенди показали да су субота и недеља дани када велики број грађана, ипак, излази на улице, упркос апелима да се максимално смањи кретање.

Како је у петак саопштено из Владе Србије, мера потпуне забране кретања од петка по подне до понедељка ујутру важи за све грађане. Грађани старији од 65 година могу да напусте своје домове петком, од 3.00 до 8.00, како би купили намирнице у продавницама које ће радити од 4.00 до 7.00.

Грађани кућне љубимце могу извести и у суботу и у недељу од 8.00 до 10.00, као и свакога дана између 23.00 и 1.00. Шетња може трајати 20 минута, до 200 метара од места пребивалишта.

У време полицијског часа могу да се крећу само они који морају да раде да би било обезбеђено функционисање свакодневног живота, али за то им је потребна посебна дозвола, као и радни налог послодавца. У јавном простору забрањено је окупљање више од двоје људи, а у затвореном - више од петоро.

Истовремено, одлуком Владе Србије сви позитивни на вирус корона биће лечени у болницама - они без симптома или са блажом клиничком сликом у привременим болницама, а са тежом клиничком сликом у ковид-болницама.

Говорећи о мерама и предстојећим васкршњим празницима, председник Србије Александар Вучић рекао је пре неколико дана да би грађани требало да се спреме за то да за Ускрс неће бити породичних окупљања.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је у оквиру разговора о новим мерама било речи и о изолацији жаришта епидемије - Београда, Ниша, Ваљева, Ћуприје и Новог Пазара. Једна од мера која се разматра је и затварање великих фирми на од седам до 14 дана.

У НИШ СТИЖУ МАСКЕ, РЕСПИРАТОРИ...

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састаће се данас у Нишу са представницима локалне самоуправе, Kлиничког центра и других здравствених институција у овом граду. Састанак ће бити одржан у Градској кући. Том приликом, Вучић ће уручити велики број маски, инвазивних и неинвазивних респиратора и другу медицинску опрему.