Тешко је, најтеже је гледати људе док се боре за ваздух: Главна сестра ковид болнице Др Драгиша Мишовић

Тањуг

четвртак, 09. 04. 2020. у 20:20

Тешко је, најтеже је гледати људе док се боре за ваздух: Главна сестра ковид болнице Др Драгиша Мишовић

Фото Танјуг

У ковид болници КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је, иначе, хоспитализовано 259 пацијената оболелих од короне, а 40 је на респираторима
Тешко је, најтеже, гледати људе док се боре за ваздух, каже Наташа Богуновић, главна сестра ковид болнице Др Драгиша Мишовић, и додаје да је то оно на шта нико, па ни здравствени радници, који и иначе раде с тешким пацијентима, не могу да се "навикну" и да буду равнодушни.

Професионално, према њеним речима, нешто што је донео ковид-19 и са чим такође морају сада да науче да се носе сви у ковид болницама - јесте непредвидивост тока и исхода болести.

Болест је, наиме, таква да у сваком сату изненада може доћи до тешких погоршања:
- Нама је баш тешко, ми смо са хирургије А, где се ради одлична хирургија, и где су пацијенти долазили у тешком стању, а наши хирурзи су то решавали и пацијенти су одлазили задовољни кући. Сада нам је баш тешко, јер не знамо исход и треба да се прилагодимо на та стања када су њихова погоршања - пренела је Богуновић.

У ковид болници КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је, иначе, хоспитализовано 259 пацијената оболелих од короне, а 40 је на респираторима.

Пацијенти заражени вирусом корона са тежим клиничким сликама при пријему у болницу су уплашени, каже Богуновић и додаје да страхују највише за ток и исход лечења, а највише се интересују како да ступе у контакт са својим породицама.


За те потребе, отворене су телефонске линије како би породице пацијената могле да се информишу о њиховом тренутном стању, мада то једва стижу, јер је пацијената много и пре свега су фукусирани на то да им се нађу у сваком тренутку.

- Забринути су и пацијенти и њихове породице, шаљу им одећу, лекове, то су обично људи који имају и неку хроничну болест, али, иако је тешко сада набавити лекове, још увек успевају. Пацијенти углавном брину за породицу, своје здравље, ток и исход болести - казала је Богуновић.
Видети пацијенте са тежим клиничкима сликама је заиста тешко, каже изнова Богуновић и објаснсјава да и њој и осталом медицинском особљу, њеним колегама најтеже падају призори пацијената када се боре за ваздух.

Истиче да је, када се човек бори за ваздух, бол велики и додаје:

- У тим тренуцима, пацијенти се заиста боре за живот.

Кад је реч о ризику да се и сами заразе, Богуновић и њене колегинице, као и лекари, како каже, нису ни сами свесни како се носе са тим.
Прихватили су целу ситуацију на озбиљан начин и схватили да је озбиљан моменат и за медицинску струку, али и за оболеле.


Скидање обуће у гаражи

- Заштићени смо, имамо опрему, обучени смо што се тиче опреме. Када одемо кући плашимо се за своје укућане, имамо одређене процедуре које сви радимо, чак су неке и смешне - људи скидају обућу у гаражи, на пример. Плашимо се, али генерално то не показујемо својим породицама - каже.

Истиче да су свесни свог посла и знају да то треба да издрже.

- Верујемо у боље сутра - прича главна медицинска сестра.

Додаје да поштују све процедуре које су им препоручене за заштиту и наводи да на неки начин едукују и своје породице опомињући их да узму маске, рукавице...Још један из реда свих оних који су значајни да би болница пружала најбољу медицинску негу је и начелник Техничке службе ове болнице, Ристо Булатовић.

Задовољан је како све фуункционише. С обзиром да сада поред редовних активности обављају и ванредне послове, Булатовић истиче да је много људи ангажовано.

- Нисмо били клиника која је предвиђена за ову врсту болести и сада нас је то ставило пред доста нових проблема. Боримо се с тим најбоље што можемо - казао је Булатовић, захваљујући се свим запосленим у Техничкој служби који се максимално труде да нову ситуацију превазиђу сви заједно на најбољи могући начин.

- Нико још не зна колико ће трајати и какав ток ће имати. Најважније нам је да пружимо подршку медицинском особљу, колико је то у нашој моћи. Терапије су такве да је најважније да не буде застоја довода кисеоника - прича Булатовић и додаје да Техничка служба одговара и за друге послове, као што је превоз пацијената, исхрана, прање веша...


- Боримо се и трудимо - каже.

Ипак, каже, медицинском особљу треба пружити максималну подршку, јер само то што доста времена проводе у заштитним оделима, која стварају одређену температуру, а забрањено је коришћење централне климатизације, представља довољан терет.

Напорно је радити у заштитним оделима

- Они, а и ми када уђемо у те зграде, радимо у заштитним оделима која стварају одређену температуру и веома је напорно радити у њима. Краће су смене, људи се боре за животе људи, људи су максимално ангажовани и дају све од себе - каже Булатовић.

И Техничка служба је изложена ризику да се евентуално зарази, а како каже Булатовић штите се уз заштитну опрему, коју имају у довољним количинама.

- Покушавамо једном недељно да се мало боље наспавамо. То нам је битно, да би могли да изађемо на крај како треба са сваком и са целом овом ситуацијом - наводи Булатовић.