Љајић: Привремена болница ускоро прима прве пацијенте

Танјуг

четвртак, 09. 04. 2020. у 19:51

Љајић: Привремена болница ускоро прима прве пацијенте

Фото: Танјуг

Медицинска школа у Новом Пазару преуређена је за мање од 24 сата у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима заразе корона вирусом
Медицинска школа у Новом Пазару преуређена је за мање од 24 сата у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима заразе корона вирусом, а потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да ће за дан, два примити прве пацијенте.

Љајић је новинарима рекао да многа одељења Здравственог центра у Новом Пазару не изгледају боље него сада Медицинска школа, за коју каже да има десет улаза што ће омогућити да се не укрштају пацијенти, лекари и они који доносе и спремају храну, те да ће бити задовољени стандарди.

Навео је да су многи у Новом Пазару који су имали симптоме заразе корона вирусом избегавали да дођу на преглед и да се тестирају из страха да не би били упућени 300 километара од Новог Пазара, у привремену болницу у Београду.

Медицинска школа је близу Здравственог центра и болнице, а Љајић каже да су учионице преуређене тако да могу да приме седам, осам пацијената што је, додаје, далеко функционалније и прикладније него да су у спортској сали где је на једном месту 300 кревета.

“Дај Боже да нико не дође, али морамо да омогућимо онима који су позитивни да дођу овде”, рекао је Љајић и позвао све грађане Новог Пазара који имају било какве симптоме да дођу на преглед и да се тестирају.

Љајић је рекао да је ванредна ситуација, да се одлуке доносе у ходу и да није реално да неко очекује да све беспрекорно функционише.

“Ми само апелујемо на све да све разлике оставимо по страни. Овде има места за сваког ко жели да помогне. Ми смо до јуче били жестоко нападани зашто нема ове болнице, а сад не видим никог баш да дође и каже ''ја пружам своје било какве услуге''”, рекао је Љајић.

Поручио је да ни на који начин не жели да политизује, нити да прави било коју врсту политичке или неке друге кампање.

Доктор Хусеин Бушат рекао је новинарима да је ситуација у Новом Пазару и даље сложена и да је и даље пуно инфективно одељење.

Како је рекао, епидемиолошка ситуација се озбиљно компликује, болнички капацитети се врло брзо пуне и зато је важно организовање привремене болнице за пацијенте са лакшим симптомима.

“Није могуће да се било који пацијент позитиван на Цовид 19 налази у кућним условима, јер је заразан за чланове породице и све који си били у контакту са њим”, рекао је Бушат.

Прочитајте још: Вучић у Новом Пазару, болници уручио 13 респиратора: Дошао сам да вам кажем да смо сви заједно у тешкој борби (ФОТО/ВИДЕО)


Посебно забрињава, каже, што су од јуче у Новом Пазару још два извора заразе, будући да је раније био један пацијент као извор заразе са свим контактима.

Бушат каже да су деца подложна зарази као и одрасли, а да су у договору са колегама из Београда троје деце и две мајке упућени за Београд у КБЦ “Драгиша Мишовић”.