Преко 150 Срба чека већ две недеље да буду евакуисани са острва Малта. Да зло буде веће малтешеке власти ће 12. априла затворити све границе и они ће остати препуштени сами себи, а остали су без новца, посла, стана и наде.


Нашој редакцији се јавио Милош Манчић који се тренутно налази на Малти и чека да се врати у Србију. Он је из Бора и отишао је на ово острво "трбухом за крухом".


- На списку за повратак у Србију је 153 људи. У стану сам код пријатеља. Од недеље ћу бити у проблему јер ћемо морати и овај смештај да напустимо - рекао нам је Милош. - Сви смо забринути и у паници смо. Дошао сам овде да радим.


Позвала ме једна компанија. Десет дана пошто сам стигао на Малту је кренуо вирус корона. Све је стало. Овде сам без папира јер малтешка влада је обуставила све послове које су везане за тај проблем. Продавнице не раде, забрањено је окупљање људи и немоћни смо.


Милош нам је рекао да је пре три недеље Влада Србије послала два авиона која су одвезли око 300 људи. На аеродрому је остало 100 Срба. Од пре две недеље их је преко 150.

- Рекли су нам да се не секирамо и да ће послати авион по нас. Прошле су две недеље. Међу нама има десет старијих људи којима је потребна медицинска помоћ, лекови. Чак 17 мајки са децом и две труднице.Сви се страховито плаше. За нашу евакуацију је надлежан Рим. Међутим, они не могу ништа да ураде док Београд не одобри. Шаљем мејлове министарству и амбасади у Риму свако јутро када се пробудим и сваку ноћ пре него што легнем. Овде има око 70-80 људи који су без папира. Малта не прави проблем. Само да се напусти земља до 12. априла.


Заточени Срби су направили и фејсбук групу "Хоћемо кући Малта" којој се јавља све већи број људи који желе назад у Србију.


- Број заражених на Малти сваког дана расте. Знамо како се одвија епидемија и обавештени смо да ће Малта стати потпуно за три дана. Имамо мало времена да одемо одавде. Ако останемо, то ће за нас бити крај. Деца су ми у Србији, а ја не знам шта нас чека.