ЛЕСКОВАЦ – Један од радника компаније „Аптив пакард“, која послује у Лесковцу и бави се производњом каблова за ауто-индустрију, позитиван је на вирус корона, па је ово предузеће, према незваничним информацијама, одлучило да прекине већ редуковану производњу.

Запослени су обавештени да је реч о колеги који ради у административном делу зграде и да, у последњих неколико недеља, није силазио у производњу. Он се, како се истиче у обавештењу, понашао одговорно по добијању првих симптома болести. Осећа се добро, али ће бити хоспитализован у наредних 28 дана.

Прочитајте још: Исти у заштитној опреми, гледају смрти у очи, а боре се за животе људи: Близанци из Смедерева прва линија одбране од вируса корона

Менаџмент ове енглеске компаније је апеловао на све запослене да одмах пријаве уколико имају било какве тегобе, а незванично сазнајемо, да је на радним местима у производним погонима задржао минимални број радника који треба да брину пре свега о безбедности и одржавању производних линија.

„Аптив пакард“ је, и пре него што је дошло до заразе вирусом код једног од запослених, драстично смањио број радника који су долазили на посао, а већина административаца је своје радне задатке обављала од куће.

Незваничне, али поуздане информације говоре да је у овој компанији, после епидемиолошког истраживања, изоловано 77 запослених који су били у непосредном контакту са инфицираним радником. Према подацима из Градског штаба за ванредне ситуације у „Аптив пакарду“ је последњих недеља радило 250 од око 1.500 радника.

„Аптив пакард“ је друга компанија у Лесковцу у којој је потврђено присуство вируса корона. Пре тога је саопштено да је од овог вируса оболело осморо запослених у јужнокорејској корпорацији „Јура“. Она је наставила рад у складу са препорукама лесковачког Завода за јавно здравље тако што ангажује по 50 запослених на 5.000 метара квадратних. „Јура“ под производним халама има 33.000 квадрата, а укупно око 2.800 радника.

На посао долазе само они запослени који то желе, док су радници који су одлучили да остану код куће обавештени да могу да користе годишњи одмор за прошлу и ову годину. „Јура“ је у обавештењу запосленима навела и то да су њени клијенти наставили са редовним пословањем и да захтевају испоруке на дневном нивоу тако да прекид производње директно погађа компанију и доводи до великих губитака што угрожава њено пословање и опстанак.  

ЧЕКАЈУ СЕ РЕЗУЛТАТИ

Лесковчани још увек очекују резултате 49 узорака који су послати на анализу на вирус корона тако да званични подаци о броју заражених нису промењени. На подручју Јабланичког округа оболело је 67 особа од чега 62 у Лесковцу, по два у Власотинцу и Медвеђи и један у Бојнику. Трећину чине здравствени радници. Због контакта са зараженим особама под здравственим надзором су 923 особе од чега само у Лесквоцу 858.