ОН је рекао да не може да каже докле ће трајати мере и забране, пошто то зависи од бројева о зараженима и преминулим од вируса корона и да ће се тек видети сада бројеви због контаката претходног викенда, пошто инкубација траје у просеку седам дана.

-Имамо огроман број новотестираних са благим симптомима, у Београду смо јуче имали 205 тестираних у ковид амбулантама пошто до јуче број тестираних у њима није био троцифрен.

Прочитајте још: "Чува се живот": Кон најавио да ће се Ускрс славити у дому, без великих окупљања

Кон каже да ће максимум епидемије у Србији трајати највише још две недеље односно да мора да прође шеста недеља, коју морамо да прођемо и да ће се онда видети.

- Најважније је било на самом почетку, када смо дошли са предлогом за проглашење епидемије од посебног значаја, а добили и више од тога и да није уведено ванредно стање били би у великим проблемима, пошто не би могли многе ствари да урадимо, на пример, прерасподелу кадра - истиче Кон.

Додаје да се све мере своде на крају на смањење блиских контаката.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић-Тепавчевић изјавила је да иако су подаци у вези са вирусом корона обећавајући, наш земља још није близу укидања мера.

Прочитајте још: “Започели смо са процедурама, имамо више од 200 даваоца крвне плазме”: Кисић Тепавчевић о новом начину лечења короне

-Сад морамо да запнемо и покажемо колико смо сложни, јединствени и јак - рекла је Кисић-Тепавчевић.

Према њеним речима, мере које су спроведене дале су резултате, а пре свега да су сачувани животи старијих суграђана.

Истиче да би враћање у нормалне животне токове група људи које су биле у самоизолацији мора да буде постепено и да оно буде у условима када јача колективни имунитет, а вирус слаби.