Војска Србије је велики ослонац сваког грађанина Републике Србије. Помажемо у борби против вируса ковид19, али никада не заборављамо да је наша основна функција да чувамо своју земљу и да наша борбена готовост буде на највишем могућем нивоу – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао припаднике 72. бригаде за специјалне операције на основној снајперској обуци у рејону Шапца.


Како је истакао министар одбране, чак ни вирус ковид19 није успео да умањи борбену готовост наше војске.


- Ми се свакодневно припремамо, обучавамо, радимо да једног дана, када и ова пошаст прође, будемо у потпуности спремни да заштитимо нашу земљу. Борбена готовост Војске Србије није умањена – нагласио је министар Вулин.


Како је истакао мајор Иван Герман, полазници основне снајперске обуке се бирају у својим матичним јединицама тако што се добровољно пријављују и тај принцип добровољности је веома важан. Уз то, како је додао мајор Герман, морају да буду одлични стрелци и одлично физички припремљени.


- Основна снајперска обука траје три недеље, током којих се реализује око 25 гађања припремних и јединачних бојних, и завршна тактичка вежба са бојним гађањем „Употреба снајперских парова у решавању талачке ситуације“. Завршна вежба траје три дана током којих треба да прођу 50 километара кондиционог марша под оптерећењем уз решавање тактичких задатака, а последњег дана оцењује се гађање сваког снајперског пара – нагласио је мајор Герман.Говорећи о обуци он је истакао да су резултати до сада били одлични и изразио очекивање да ће и завршна вежба бити на истом нивоу.


Данашњем обиласку присуствовао је и командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан.