Иако првобитно најављена само за Београд и Ниш, полицијски час у трајању од 60 сати је мера која ће бити донета за целу Србију.

То значи да грађани неће моћи да напусте своје домове од петка у 17 часова до понедељка у 5 сати ујутру, што је укупно 60 сати.

Да ли ће мера која је донета за власнике љубимаца, односно да могу да их шетају у суботу од 23 часа до 1 ујутру и у недељу од 8 до 10 ујутру остати на снази није још прецизирано.

То значи да морате да се организујете пре свега са набавком намирница, али и лекова, као и са изношењем смећа.

Kако бисте избегли гужве, које се неминовно стварају због скраћеног радног времена маркета, најбоље би било да намирнице које су вам потребне за викенд купите већ данас. Један од савета је и да у набавку не идете без списка, и ако је могуће у радњу која вам је већ позната, како би се што мање задржавали у затвореном простору, који није ваш дом.

Исто се односи и на апотеке.

Kако би вам време прошло што безболније, уколико немате терасу или двориште, опремите се књигама, филмовима и друштвеним играма како би сте време провели што квалитетније.

Оно што вам препоручујемо је да смеће избаците у последњем тренутку, како би га до понедељка било што мање.

У којим земљама полицијски час траје 24 сата?

Такву меру, пре свега је увела држава од које је све и почело, односно Kина, али у граду Вухан у провинцији Хубеј.

Државе које су увеле забрану кретања у трајању од 24 сата јесу и највећа европска жаришта корона вируса: Италија и Шпанија.

Ту меру су до сада увеле и Грчка, Либија, Гана, Мали, Буркина Фасо, Јордан, Индија, Саудијска Арабија (у неколико градова), Хондурас, Аргентина, Гренада, Нови Зеланд и Монтсерат.

Прве мере у Италији уведене су 25. фебруара, али до 9. марта људи су још могли неограничено да се крећу.

Италија је затворена скроз 9. марта. Од тада само по један члан породице може да оде до продавнице и да прошета пса 200 метара од куће.

У Шпанији је ванредно стање уведено дан раније у односу на Србију, а забрана кретања важи 24 сата на дан.