БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да нема више чекања и да је, ако Србија планира да уведе драстичније мере, сада време да се о томе одлучује.

Он је за лист Данас рекао да је сада максимум епидемије и да се плаши још шесте недеље.

Упитан какав је његов лични став и да ли има потребе за ригорознијим ограничењима, Кон каже да у Београду, који је посебно угрожен, мора на било који начин да се осигура да се контакти између грађана смање до максимума, али и да не може да каже да ли то онда значи и 24-часовну забрану кретања.

Како је истакао нема више времена за преговоре и причу, "јер се сад спасавају животи".

Он додаје и да је вирус много више распрострањен него што се тренутно зна.

"Постоји једна позитивна ствар у свему овоме. Асимптоматске инфекције које сада откривамо на једној страни тешко се преносе, а на другој теоретски је могуће да оне указују да вирус слаби и да се смањује његова вируленција да изазове болест. Ако је то случај, онда би то било веома добро", рекао је Кон.

Упитан шта ће бити са децом чија су оба родитеља заражена, Кон каже да ако су и родитељи и деца заражени а нема потребе за хоспитализацијом, може да се размишља о строгој кућној изолацији, и да те породице не иду у импровизоване болнице.

"Проблем је ако родитељи морају у болницу. Добро би било да родитељи унапред размишљају о томе и да имају план где ће дете сместити у таквом случају. Без обзира на то што већина мисли да неће бити заражени, треба планирати унапред", закључио је Кон.