“Академија не ћути, меримо сваку реч, све ће нас ово ојачати”: Владимир Костић о свеопштој кризи изазваној епидемијом

Љ. Б.

среда, 08. 04. 2020. у 10:00

“Академија не ћути, меримо сваку реч, све ће нас ово ојачати”: Владимир Костић о свеопштој кризи изазваној епидемијом

Владимир Костић

Председник САНУ за "Новости": Чланови лекари су у првим редовима одбране од вируса корона
СРПСКА академија нука и уметности (САНУ) није се сакрила у овим тешким временима, каква наше памћење не бележи. Бројни академици иступају појединачно и свакодневно. Нема говора о томе да ми ћутимо, али ово је време у коме се речи морају мерити.

Ово, за "Новости", каже председник САНУ Владимир Костић. Он наглашава да велика већина академика има више од 65 година, те припада ризичној групи и поштује сва правила која је струка препоручила. Због тога је, каже он, Академија одлучила да значајно смањи своје активности. Упркос томе континуирано се одржавају консултације телефоном и мејлом.

- САНУ позива све на грађанску солидарност и на поштовање савета струке. Убеђени смо да ћемо, ако ништа друго, из овога изаћи јачи за једно искуство које претходно нисмо имали. Покушавамо да и у овој кризи видимо шансу и могућности за организовање и самоорганизовање, као и сваког поштовања вредне домете хуманости, без обзира на неке неодговорне поступке мањег броја суграђана - каже Костић.

ОДЛОЖЕНО 30 ДОГАЂАЈА КОСТИЋ наглашава и да је Академија одложила низ активности - више од преко 30 догађаја, које су биле планиране за другу половину марта, април и мај, међу којима је и прерани завршетак изложбе о манастиру Студеница, први симпозијум из циклуса "Српско питање" или прва заједничка конференција са Леополдином, немачком Академијом наука, на којој је требало да се разговара на тему поремећаја биодиверзитета.

Он каже да ће САНУ покушати да да своје мишљење о свим озбиљним, у овом тренутку наизглед тангенцијалним питањима првенствено ипак једне здравствене катастрофе. Костић истиче да, сада када бројимо жртве, нико не треба да овај тренутак какав до сада, срећом, нисмо доживели, и разлике које међу нама постоје, капитализује на било који начин.

- Изјашњавање о вирусу корона или о неким другим пошастима могло би да се граничи са баналношћу ако нема шта суштински ново да се каже, што треба избећи. Ако неко, а посебно власт мисли да САНУ може да помогне својим капацитетима, куца на широм отворена врата - наводи академик Костић.

Први човек САНУ додаје да је велики број чланова из Одељења за медицинске науке налази на истакнутим и руководећим местима у српском здравству, па се самим тим и лично суочавају са бројним проблемима који су нас задесили.

- Ови чланови САНУ не седе, него су, са другим лекарима и сестрама, на првој линији одбране и у свему најдиректније учествују - каже Костић.

Први академик додаје да чланови САНУ већ припремају конференцију о томе шта и како после завршетка кризе изазване вирусом корона у економском, политичком, психолошком, социолошком и медицинском смислу. САНУ ће, каже наш саговорник, покушати да сагледа са чиме ћемо се суочити у месецима, па и годинама које су пред нама. Истовремено, на сајту САНУ се објављују корисни стручни савети експертске комисије коју је Академија формирала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

bogami

08.04.2020. 10:26

Kad god nas je akademija vodila i savjetovala obrali smo zelen bostan. Boljecda sute i citaju i dalje u miru.

Pobeda!

08.04.2020. 10:30

Pa gos.akademiče.... i u predhodnim raznoraznim slučajevima ste se javljali pa ste mogli i u ovom slučaju,čisto da čujemo Vaše mišljenje ili bar podršku za ovo što se do sad uradilo. Mogli ste da pohvalite sve do sad što su neki drugi uradili ili Vi samo znate da kritikujete?

mikki

08.04.2020. 10:32

Koji to behu? Jel to onaj savet mudraca, koji uglavnom mudro cuti, za to prima pristojnu platu a kada se i javi bolje da se nisu javili: kao onda kada su "mudro" izjavili da Juzna srpska pokrajna u stvari nije srpska.

pera

08.04.2020. 11:29

Do sada se dovoljno pokazao...tako da je tako nastavio. Mozda je bolje da on odstupi.

Хајдук Вељко

10.04.2020. 02:50

Та академија јад и јавашлук,још увек ради по комунистичкој идеологији.Као да је нема,о.