ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да ће се донети одлука о увеђењу карантина од 24 сата, гостујући на емисији “Упитник”.

- Ја не мислим да смо далеко или близу полицијском часу од 24 сата. Ми ћемо одлуку да донесемо, а каква ће она бити видећемо. Ја први извештај добијам у 11 увече и јако сам узнемирен када видим колико људи умре, али и колико људе се зарази. Живот има приоритет. Ја немам никакав проблем са тим шта ће ко да каже, за мене је најважније. – рекао је Вучић.

- Не можете да кривите те људе, они су желели да се врате у своју отаџбину. Али неки од њих су знали да су заражени, а неки нису. Све је донето из Милана и Лугана. Тај потез. Све што смо добили у Београду углавном су контакти, они први почетни, највише Италија - дпјаје председник.

Председник се осврнуо на највећа жаришта вируса корона у земљи

- Београд има 22.9 посто становништва Србије, а процента заражених и оних који додатно леже овде а нису из Београда је 50 посто. Видите какав је то притисак на Београд. Све што стигне било одакле долази овде. Оде је највеће оптерећење. У Београду, кад свакога дана добијете по 130 нових људи, опоравак вам траје две недеље. Кад уђете у болницу не излазите брзо, зато је Сајам најбоља болница - каже председник.

Председник је такође изјавио да се нада ће у року од месец дана, а можда и раније, бити укинуто ванредно стање и да ће Србија тада наставити да ради.


НЕЋЕ БИТИ МОГУЋЕ ПОРОДИЧНЕ ПРОСЛАВЕ УСКРСА


Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице.


Он је гостујући на РТС запитао да ли неко мисли да има довољно војника и полицајаца који ће да хапсе људе који се окупљају по парковима или оне који праве журке по становима и то још објављују на друштвеним мрежама


Захвалио је свима који имају обавезу да раде и нису се сакрили у мишју рупу, али и онима који су се сакрили јер немају обавезу да раде.


Напоменуо је да, ипак, има и оних који би требало да раде, а сакрили су се у мишју рупу.


ВУЧИЋ: ЗАРАЖЕНО 58 ВОЈНИКА, ДВА У ТЕШКОМ СТАЊУ


Молим вас јавите се, апеловао је вечерас председник Србије Александар Вучић све грађане који имају симптоме Ковид19.


"Зато нам млађи људи умиру, што се не јаве на време. Они који су болесни и старији тешко би се извукли", казао је он у емисији РТС-а « Упитник ».


Пренео је, обузет емоцијама, случај двоје старијих суграђана, 81 и 92 године, чија је клиничка слика била одлична, а након само два дана « појео их је вирус ».


« Проблем је када дођу људи од 30 или 45 година који вам се не јаве на време. Који су очигледно закацили од некога споља. Око свих који су били у контакту са неким из Италије, Швајцарске, који су имали директан контакт, а не локалну трансмисију, лекари су имали јако тежак посао. Ставите на респиратор, храните лековима, крвна слика перфектна, и онда за само 3-4 дан, и поред тога што га држите на респираторима почињу бубрези да отказују и нешто друго », застајући, у више наврата, пренео је Вучић.


« Молим вас јавите се. На Сајму сте под надзором лекара», додао је Вучић.


Указао је да је критикован због наводног лошег стања на Сајму, наводећи да су се неки зазлили због поломљениг штапа за билијар.


„Ми смо измишљали данас нове болнице. Да ли мислите да је лако ортопедију да отворите за Ковид... », поручио је он.


Истакао је да му је суза пошла када је добио извештај о зараженим војницима које је он слао да поставе карантин на Батровцима и Хоргошу.


Пренео је да је 58 инфицирано, и да су два војника у тешком стању.


Поновио је да је био против пријема људи из иностарнства, али је морао да поштује Устав.


„Не могу себи да опростим што нисам могао да пронађем бољи начин. Да ме кривите за то можете, али за нерад И што је неко унео алкохол на Сајам не могу да прихватим“, нагласио је Вучић.


ВУЧИЋ КРИТИКОВАО ВМА, ДЕДИЊЕ...


Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас незадовољство ставом и неприпремљеношћу људи на ВМА, пqа и на Дедињу, и истакао да ће те болнице морати да преузму пацијенте који нису заражени цовид-19.


Вучић није директно критиковао ВМА, али је рекао да ВМА мора да прима све пацијенте који нису за ковид болнице, а да је ту било проблема.


"Од пре три дана су почели да раде добар посао. Почели су коначно да примају људе", навео је председник, мислећи на пацијенте који нису заражени цовид-19, већ болују од разних других болести или им је неопходна медицинска помоћ.


Рекао је и да не могу на ВМА да траже разлог да затворе болницу:


"Свака част Војно медицинском центру на Карабурми и Јовичићу, али ВМА не може да се затвори, јер је тамо умрло два пацијента пре 15, 20 дана...", рекао је председник.


Има да дезинфикују све, темељно, и да раде, рекао је председник.


„Они који су кукавице, који се због личног страха крију и траже разлоге да се све затвори, што би да одбијемо људе који имају друге врсте болести, њима ћу посебно да се обратим када све прође", истакао је Вучић.


" Случајно сам још две године председник и врховни командант и знаћу шта да кажем, као што ћу знати и да наградим оредењемсве који су уложили велике напоре у спашавању живота. Кукавице никада нисам поштовао, али ћемо изгурати », закључио је Вучић.


Кад је реч о Дедињу, такође није открио детаље, али је навео да је замерио Миловану Бојићу, директору, да нису урадили све што је требало.

ВУЧИЋ: МОЖЕМО ДА СПРОВЕДЕМО ОД 2.500 ДО 3.500 ТЕСТОВА ДНЕВНО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија дневно може да спроведе од 2.500 до 3.500 тестова, али да нема људи са симптомима.

"Свакога дана имамо све више тестирања и тестираних људи", рекао је Вучић и додао да је данас тестирано готово 1.200 особа.

Рекао је и да се резултати више не чекају дуго.

Он је рекао да је проценат заражених најважнији и да је он данас, на пример, био нешто бољи него пре три дана.

"Али, када имате 108 људи на респиратору, не очекујте да ће у данима који долазе бити другачије", рекао је Вучић,

Он је навео да већ данас постоје резултати добрих мера које су донете и да мање људи страда него што би то било да их није било.

"Не два или три пута мање, него на десетине пута мање", рекао је Вучић.

Он је додао да је боља ситуација у појединим жариштима у Србији, попут Ваљева, као да је боље и у Чачку.

Вучић је рекао и да је крив што полицијски час за викенд није био уведен од петка и најавио да ће то бити уведено.


ВУЧИЋ: СРБИЈА ИМА ВИШЕ РЕСПИРАТОРА, ПРОПОРЦИОНАЛНО БРОЈУ СТАНОВНИКА

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија земља која има више респиратора од неких најразвијенијих земаља, пропорционално броју становника.

“Србија има најмодерније здравствене установе, има више респиратора него најразвијеније земље, пропорционално броју становика. Изборили смо се за то. Само да људи своју земљу не потцењују и да више верују у себе”, рекао је Вучић за РТС.

Он је потврдио да је у почетку, када је било мање пацијената оболелих од Ковида 19, звао све болеснике, те да је разговарао са мушкарцем код кога је прво регистрован вирус корона.

“Бодрио сам га, да му кажем да није то ништа, да ће издржати. Рекао ми је да не верује да сам то ја”, испричао је Вучић.

Додао је да се људи из КЦ Војводине нису жалили, те подсетио да је толико болница и клиничких центара обновљено, на шта је поносан.

“Сад се виде резултати. Погледајте као изгледа КЦ Ниш, Војводине, гради се КЦС, како изгледа ''Драгиша Мишовић'', као спејс шатл… Али, нико није спреман за десетине хиљада болесних људи, није ни цео свет”, приметио је Вучић.

Додао је да су све запослене жене хероине нашег доба, којима се диви.

“И та болница изгелда као спејс шатл. Је ли вам лепше ту или на Сајму? Мени на Сајму. Али, само немојте земљу да потцењујете”, додао је Вучић.


ВУЧИЋ: КИНА ДОНИЛАРА 100 РЕСПИРАТОРА, ЕУ НИЈЕДАН


Председник је нагласио је Србија на европском путу и да се то не мења, али да је Кина највише помогла нашој земљи до сада

- Србија је на европском путу и то се не мења, а највише до сада нам је помогла Кина. Кина нам је поклонила 100 клиничких респиратора и то у тренутку када нам је било најпотребније. Све остало је: биће помоћ, стиже помоћ. И зато хвала и норвешком амбасадору који покушава да нам набави респираторе. ЕУ није донирала ниједан респиратор, одмах да вам кажем. Помогли су нам новчано и хвала им на томе - казао је он и додао да људи треба да знају истину.