У Републици Србији је до 15 часова 7. априла 2020. године регистровано укупно 2.447 потврђених случајева ЦОВИД 19. Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.074 особе од којих је 247 позитивно. Хоспитализовано је 1.280 пацијената, саопштио је Кризни штаб на конференцији за новинаре у Палати Србија.

- До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 9.626 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. На жалост од претходног извештаја имамо и нова три (3) смртна случаја, односно укупно 61 - рекла је докторка Дарија Кисић Тепавчевић и додала да су преминуле две мушке и једна женска особа.

Просек њихових година је 64,21 и они су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.

- У ове две недеље најрестриктивније мере које смо до сада планирали морају да се спроводе, како бисмо спречили било какав контакт. Тада је вирус најспособнији да се пренесе, кроз огроман број људи који су резервоари инфекције. Нема више играња око тога како се спроводи изолација, она се спроводи у болници, како нам се не би из кућне изолације вирус вратио - рекао је доктор Предраг Кон.
ДР КОН: 104 ПАЦИЈЕНТА НА САЈМУ, 66 У ЧАИРУ


Др Кон је рекао да је 104 пацијента се налази на Сајму и 66 у Чаиру.


- То се динамично мења, понекад када имамо улаз вируса имамо повећање броја па после он мало спадне. Та аналитика у ходу је врло тешка и сва аналитика се ради по завршетку догађаја. Разумем интерес али са оградама морате узимати информације јер се оне непрекидно мењају - рекао је др Кон.


Он је истакао да је Светски дан здравља, који се данас обележава, посвећен комплетно проблему и борби са ковидом-19.


- Пандемијске ситуације су озбиљне природне катастрофе и као такве треба да буду и третиране. Као што су и пожари, поплаве и земљотреси, пандемије су највеће природне катастрофе - рекао је др Кон.


Он је рекао да се све на неки начин мења.


Др Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је да сваке године просављају Светски дан здравља, али да се ове године важност овог дана још више схвата.


- Здрав човек има милион жеља, а болестан само једну - подсетила је Кисић и додала да сада сви можемо да допринесемо у борби против ове болести кроз то да будемо одговорни и савесни како би дошли до циља.


Др Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је да се од почетка борбе са вирусом сваки дан сусрећу са новинарима у одређено време и додала да је то зато што је то њихов посао и задатак, јер су, како каже, новинари јако битна карика у овој борби.


- То је наравно само у случају да се преносе тачне и валидне информације. Могли сте да нас питате све. Па и стању у КЦ Војводина. Нико нас није питао какво је стање тамо, а сви смо видели каквог је одјека било то што су пласиране лажне информације. А нама је после демантоване беспотребно узело снагу - рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.