ЗАПОСЛЕНИ у јужнокорејској корпорацији "Јура" у Лесковцу, који су позвани да се, после једнонедељне паузе, у уторак врате на своја радна места, одбили су да уђу у производне погоне јер је једна од радница заражена вирусом корона, док се више од 70 њихових колега, због контакта, нашло у самоизолацији. Све то се догодило пре него што су сазнали да је још осам њихових колега заражено короном. Због комликоване епидемиолошке ситуације, део радника ове фабрике, која запошљава више од 2.800 људи, тражио је да се производња обустави на 14 дана.


Пословодство „Јуре“ је током минулог викенда прихватило предлог струке да то и учини, али се у понедељак предомислило и позвало све раднике да се врате на посао. Менаџмент ове фабрике за производњу каблова за ауто-индустрију је тражио да радно буде ангажована половина од укупног броја радника, па је тек на наговор чланова Градског штаба за ванредне ситуације прихватило опционалну препоруку лесковачког Завода за јавно здравље(ЗЗЈЗ) о минималном процесу рада са 50 запослених на 5.000 метара квадратних. Радници страхују за своју и безбедност њихових породица јер је симптоме болести добило још најмање осморо њихових колега.

- Они не схватају да је наша фирма темпирана бомба за цео град. Радимо једни до других на удаљености мањој од пола метра. Ко може да нам гарантује да нећемо да се разболимо и вирус однесемо нашим кућама? Ми не одбијамо посао. Кад све ово прође радићемо колико буде требало. Спремни смо и на рад викендом. Не треба нам ни годишњи одмор само нека нас не терају да ризикујемо своје и животе својих најближих – казало нам је неколико радника.

Прочитајте још: “Јура” наставља са радом упркос опасности од заразе: Радници се плаше за своју безбедност, а градоначелник Лесковца упозорава на велики проблем

Са надлежнима у „Јури“, као ни много пута до сада, нисмо успели да ступимо у контакт, а они су остали неми и за раднике окупљене испред производних погона. У фабрику су поједини менаџери ушли на споредни улаз. Овим поводом реаговали су и Удружени синдикати Србије „Слога“ који су оценили да се фабрика у Лесковцу „због похлепе за капиталом опасно сврстала у пету колону у билошком рату са вирусом корона“. Овај синдикат је затражио да се радници пошаљу на плаћено одсуство до краја епидемије, јер је и „лаицима јасно да нема услова за рад у њиховим погонима“. Незадовољни радници су поручили да, уколико им се нико од надлежних не обрати, у наредне две недеље неће одлазити на посао.