У “Галеници” спремни да праве хлорокин

Б. Р.

07. 04. 2020. у 07:47

У “Галеници” спремни да праве хлорокин
Рикардо Вијан Маркес, генерални директор фармацеутске компаније, о могућностима производње лекова
"ГАЛЕНИКА" а.д. Београд, уз помоћ свих неопходних стручних знања које је обезбедила захваљујући својој матичној компанији ЕМС из Бразила, има технологију која може да обезбеди производњу хидроксихлорокина, изјавио је за "Новости" Рикардо Вијан Маркес, генерални директор "Галенике" а.д. Београд.

Он је рекао да у том смислу са пажњом прате напоре, као и даље инструкције Владе Републике Србије и надлежних здравствених институција око реализације производње овог лека.

Чека се, наиме, одговор француског председника Емануела Макрона, којег је председник Александар Вучућ замолио да помогне да Србија набави 50 килограма супстанце за производњу хлорокина, коју би, ако је има на лагеру, могао да нам да "Санофи Пастер".

"Новостима" је у петак у овој фабрици лекова потврђено да од момента пристизања супстанце, коју су безуспешно покушавали да нађу сами, у року од седам дана могу да произведу лек.

Америчка агенција за лекове одобрила је хлорокин за лечење вируса корона, док је Европска агенција за лекове (ЕМА), упозорила да антималарик хлорокин и његов дериват хидроксихлорокин могу да се примењују у лечењу ковида 19 само у клиничким испитивањима и у "хитним програмима".

Овај, као и сви другу лекови против ковида 19, примењује се заправо експериментално, јер лека карактеристичног за ову болест нема. Резултати првих истраживања у Француској и Кини обећавају, међутим ефикасност хлорокина и хидроксихлорокина "још треба доказати" и те активне супстанце се смеју примењивати у лечењу ковида 19 само у случају крајње нужде, истиче Европска регулаторна агенција.

Оба лека могу да имају тешке нуспојаве, нарочито ако се узимају у већој дози од препоручене или у комбинацији са другим лековима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Никола Земунац

07.04.2020. 08:08

Срећни смо, да нам је после стотињак година, у Земун дошао овај млади човек, да научи Галенику како се праве лекови. Све за домаћу привреду (односно "бизнис", како неки сада кажу)!

mali Radojica

07.04.2020. 09:23

Oce li nam "veliki" prijatelji poslati 50kg sirovine pitamo se vec nedeljama?

Зорка

07.04.2020. 10:38

молимо се да французи буду хумани и пошаљу супстанцу за прављење лека Држимо песнице