Три случаја заразе корона вирусом код деце забележена су у Новом Пазару, саопштио је данас Мехо Махмутовић, директор болнице у том граду. Нека деца заразила су се преко домина, игре коју су играли са особом која је дошла из иностранства.


Kако је рекао, у једном случају, мајка двогодишњег детета које је заражено, негитавна је на корону.


- Тренутно имамо 22 оболелих , позитивних, по ономе што смо добили од колега, имамо велики број других контаката, до краја недеље ће се очекивати велики број позитивних и сви који буду позитивни мораће да буду на болничком лечењу - рекао је Махмутовић, приликом чега је захвалио председнику Александру Вучићу за помоћ коју је донео овом граду.


- Оно што је почело да се шири мрежама, а то је слање на Сајам, а сви они који су тамо упућени треба да буду срећни. Ти људи су можда доброг стања, али су велики ризик за све остале. Може за два сата да дође до погоршања. Те болнице су направљене као центри где бораве лица која нису у тако тешком стању. Они су потенцијални болесници, ако је данас добар, за два, три дана, може да се погорша - рекао је Махмутовић.


Kако је истакао, у Новом Пазару имају ситуацију да је мајка негативна, а дете од две године позитивно.


- Морају суграђани да поштују реч лекара, сада нити је тренутак нити је време за непоштовање мера, угрожавате све, угрожавате најближе и цео систем. Верујте у систем Србије, много озбиљније земље се тешко носе са овим. На нашу срећу, наш систем је очуван, поштујемо одлуку струке. Ниједан град у Србији, ниједна болница, не може самостално да доноси одлуке. Цео здравствени систем функционише по истом алгоритму и сви заједно излазимо као победници - рекао је Махмутовић.