Вучић у Новом Пазару, болници уручио 13 респиратора: Дошао сам да вам кажем да смо сви заједно у тешкој борби (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг

06. 04. 2020. у 11:01

Вучић у Новом Пазару, болници уручио 13 респиратора: Дошао сам да вам кажем да смо сви заједно у тешкој борби (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Вучић је рекао да је још један тежак дан иза нас, да је дошао у Нови Пазар да каже народу да смо сви заједно у тешкој борби
Председник Србије Александар Вучић данас је у Новом Пазару поводом испоруке 10 клиничких и три транспортна респиратора за болницу у том граду.

Вучић је рекао да је још један тежак дан иза нас, да је дошао у Нови Пазар да каже народу да смо сви заједно у тешкој борби.

"Нама ће две наредне недеље бити изузетно тешке, молим људе да покажу одговорност и озбиљност", рекао је Вучић.

"Ја знам да овде живе вредни и добри људи и људи који умеју да поштују нечију помоћ и подршку. Молим вас да поштовање покажу тиме што ће да буду дисциплиновани, јер желимо да сачувамо живот људима", рекао је Вучић.

Kако каже, моли људе да се дисциплинују и замолимо грађане да остану код куће.

Вучић је рекао да жели да Пазарци знају да подједнако мисле и на њих. Kако каже, ова помоћ није само за корону, и додаје да жели да се једног дана подигне и клинички центар у Новом Пазару. Kако каже, радиће се на изградњи пруге Пожега-Дуга пољана и тиме би се читав Пештер повезао са Београдом. Вучић је пожелео да се следећи пут виде у бољим околностима и да причају о економским пројектима

"Донели смо велику помоћ за Пазар. Дали смо вам покон за сва времена, а не само док траје борба са ковидом-19. Донели смо поред респиратора и пуно хируршких маски, заштитних одела и маски", рекао је Вучић и додао да жели да људи у Новом Пазару знају да се секирамо и водимо рачуна о њиховом здрављу.

Kако каже, моли људе да се дисциплинују и замолимо грађане да остану код куће.

Вучић је рекао да жели да Пазарци знају да поdjеднако мисле и на њих. Kако каже, ова помоћ није само за корону, и додаје да жели да се једног дана подигне и клинички центар у Новом Пазару.


Вучића су данас испред зграде општине, где је паркиран камион са респираторима, дочекали министри Расим Љајић, Златибор Лончар, као и градоначелник Нихад Бишевац и директор болнице Мехо Махмутовић.


Најављујући јуче своју посету Новом Пазару, Вучић је рекао да је то место где заједно живе Бошњаци и Срби, људи без страха, који мисле да могу све да издрже, па их је замолио да поштују прописане мере, не окупљају се у кафићима, не шетају по граду као што су навикли...

Истакао је тада да Новом Пазару стиже медицинска помоћ државе, после више деценија, и све што стигне - тамо ће и да остане, на корист људи који живе у том крају.

"Респиратори и транспортни респиратори, све то остаје у Новом Пазару, да убудуће могу да приме најтеже пацијенте, да могу сутра санитетима да их пребаце у Kраљево, Kрагујевац", рекао је Вучић.
ЈОШ 5 НЕИНВАЗИВНИХ РЕСПИРАТОРА


Председник Србије Александар Вучић најавио је данас током посете Новом Пазару да ће, поред данас допремљених десет клиничких и три транспортна респиратора, новопазарска болница добити и пет неинвазивних респиратора на којима Kинези посебно инсистирају.


"Ово није само за корону, једног дана и клинички центар да подигнемо у Новом Пазару", рекао је Вучић током разговора са представницима локалне самоуправе у Новом Пазару испред камиона са респираторима.
Он је казао да ће им бити послато и пет неинвазивних респиратора, које зову вештачка плућа, а који се користе када болеснике скину са класичних респиратора и који им онда помажу да се не угуше у наредних неколико дана.


Вучић је додао да су неинвазивни респиратори пуно помогли у лечењу болесника у Вухану.Председник је поручио градоначелнику Нихату Бишевцу и директору болнице у Новом Пазару Меху Махмутовићу да је најважније да се што више дезинфикује зграда болнице и да одвоје корону од свега другог, пошто је то оно што су кинески стручњаци када су дошли у Србију прво тражили да се уради.


Вучић је додао да су респиратори за Нови Пазар из Kине.


Он је рекао да је веома важно да се обезбеди и добар транспорт до Новог Пазара и да ће се зато убрзати градња планираних путева, односно брзе магистрале између Пазара и Рашке и Kраљева.
Подсетио је да иде и аутопут којим ће се повезати Чачак са Kраљевом, као и да ће бити и веза аутопутем до Kрагујевца.


Председник Србије је истакао да држава улаже више од 30 милиона евра у развој Новог Пазара, као и да је када је долазио данас хеликопером видео колико још ствари треба урадити у том граду.Бишевац и Махмутовић су захвалили председнику на помоћи и истакли да ће им она пуно значити не само у овој ситауцији.

ЉАЈИЋ - НАЈВАЖНИЈА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА

Расим Љајић је рекао да је ово најважнија посета председника Вучића Новом Пазару.

"Она је важна не само због помоћи која стигла у здравствени центар, она има ту врсу поруке да је ово прва посета председника од како је наступила ситуација са корона вирусом ван Београда и знам да ће грађани Новог Пазара знати то да цене и поштују", рекао је Љајић.

Kако каже, није срамота бити болестан и бити инфициран.

"Молим вас да будете опрезни и да будете одговорни, срамота је бити неодговоран. Видим да нас све критикујете што вам говоримо да будете дисциплиновани, али ми то чинимо за ваше добро",рекао је Љајић.

Он је истакао да је са председником разговарао како да се премосте сви економски проблеми настали због ове кризе.

"Нисмо сами имамо на кога да се ослонимо. Нема дела земље који је занемарен и запостављен", рекао је Љајић.

БИШЕВИЋ: СИТУАЦИЈА ЈЕСТЕ ТЕШКА, АЛИ ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗНАЧАЈНА

Нихат Бишевић, градоначелник Новог Пазара, захвалио се председнику Вучићу на помоћи, што материјалној, тако и помоћи у виду људства.

"Сигурно ће допринети повећању капацитета наше болнице, како би се сузбило ширење ове болести. Ситуација јесте тешка, али са помоћи која је данас стигла, сигурно ћемо ставити под контролом епидемију и изаћи ћемо као победници из ове ситуације"; рекао је Бишевић.

Директор Опште болнице у Новом Пазару, рекао је да мисли да је ово највћа помоћ коју су могли да добију у овом тренутку. Kако каже, помоћ коју су данас добили чини болницу озбиљним центром и додаје да ће сутра моћи да буде озбиљан центар у читавом региону.


"Тренутно је 22 оболелих овде, али постоји велики број других контаката, па тако очекујемо велико повећање у наредним данима", рекао је Махмутовић.

Kако каже, у привременим болницама налазе се пацијенти са благим симптомима короне. Он истиче да су они потенцијално озбиљни болесници.

"Овај вирус не бира узраст, каква је клиничка слика, зависи од стања пацијента који је оболео. Морају сви грађани и пацијенти да поштују реч лекара и кризног штаба. Тренутак је за поштовање мера, јер ћемо у супротном угрозити цео систем", рекао је Махмутовић и додао да морамо да верујемо нашем здравственом систему.

Према његовим речима, ни један град у Србији нема импровизацију, све је уиграно, функционише по истом алгоритму и истом моделу лечења.

"Председниче хвала што мислите на Нови Пазар и правите од наше болнице озбиљан центар. Сви који носе беле мантиле спремни су 24 сата да се боре са короном у Новом Пазару", рекао је Махмутовић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (116)

MAKI 1

06.04.2020. 12:40

@Coa - Nšše pare jesu, ali ova vlast je doma'ćnski poslovala i sačuvala rezerve, a nije ih trpala u svoje džepove!

Jasmina

06.04.2020. 11:10

Bolje opremljene bolnice ostace i posle korona virusa. Predsednik sve radi u cilju poboljsanja opremljenosti bolnica u svim krajevima Srbije i to na duge staze.

star

06.04.2020. 11:11

Država je obezbedila 13 respiratora za novo žarište korona virusa u Novom Pazaru, nadam se boljitku pacijentima zaraženim ovim virusom.

Zeljko85

06.04.2020. 11:12

Novom Pazaru je potrebna dodatna oprema i žarište je tamo jer nisu slušali na vreme i nisu uveli mere kakve treba da uvedu. Ali dobro je što je Vučić nabavio respiratore na vreme.

Petar

06.04.2020. 11:17

Nije mi jasno zasto se njegov odlazak u Novi Pazar toliko uveličava kao da je otišao u neku susednu državu da uruči respiratore.

Potpuno jasno

06.04.2020. 14:31

@Petar - Vučićeva poseta Novom Pazaru ni u čemu se ne razlikuje od mnogobrojnih poseta gradovima ,širom Srbije.

Brane

06.04.2020. 11:18

Novi Pazar je jedan od gradova u koji se slilo mnogo naših ljudi koji su se vratili iz dijaspore.

МАЈА

06.04.2020. 11:21

председник се бори за животе свога народа а оно што ми можемо да учинимо кесте да поштујемо мере и савете које нам дају стручна лица како би успели да победимо овај вирус

gaga

06.04.2020. 11:25

Verujemo da će respiratori koje je predsednik Vučić donirao Novopazarskoj bolnici, spasiti živote najteže ugroženih bolesnika zaraženih korona virusom.

Branko

06.04.2020. 11:26

Respiratori i transportni respiratori, će itekako dobro doći građanima Novog Pazara ne samo u ovoj teškoj situaciji, već sve to ostati u Novom Pazaru, da ubuduće mogu da prime najteže pacijente.

Lili

06.04.2020. 11:26

To nije donacija,snabdeva ih drzava kao i sve ostale bolnice u Beogradu.Ne mogu bolnice u unutrasnjosti biti prepustene same sebi.

Mira

06.04.2020. 11:27

Verujem da ce im biti od velike koridti i da ce se u Novom Pazaru uskoro smanjiti broj zarazenih.Uz njih smo.

sasa

06.04.2020. 11:28

NIste im trebali nista slati, imaju oni prepametnog Ugljanina, Izetbegovica koji ce im napraviti svajcarsku od sandzaka zaostalog. rgrgrgr.

Tijana

06.04.2020. 11:29

Najvaznija je pruzena podrska medicinskom osoblju i gradjanima s obzirom da se zariste prebacilo kod njih.

dyfb

06.04.2020. 11:30

Medicinska oprema koja je dopremljna, od ključne je važnosti da bi se suzbila epidemija u tom gradu.

Milica

06.04.2020. 11:39

Ja mislim da će to njima biti malo jer su jako neodgovorni i bezobrazni. Svi su na ulicama, parkovima, kafićima. Kao da nije u toku pandemija smrtonosnog virusa.

tom

06.04.2020. 11:41

Možda nije ni vreme ni mesto ali baš me zanima za koga će odsad da navijaju kad budu igrali SRBI protiv Turaka.

Goran

06.04.2020. 11:49

Bitno je da sada svi ostanu u svojim kućama, da se kretanje svede na minimum, a pogotovo oni iz ugroženih područja.

Misko

06.04.2020. 11:55

Velika pomoc je stigla u Novi Pazara koji je novo zariste u Srbiji. Vidi se da republika Srbija vodi racuna o svim svojim gradjanima, ali da bi suzbili ovu pošast ostanite kod kuce.

Петар Р.

06.04.2020. 12:13

Ова помоћ ће значити много Новопазарцима и у будућности што се тиче опремљености.

Mirjana

06.04.2020. 12:18

@coa,tako se vrane javljaju!!I ako se našim parama kupuju medicinska pomagala ,šta je strašno?

Patriota

06.04.2020. 12:35

Zasto ne pozovu Erdogana da im isporuci respiratore.Prosli put su predsedniku zvizdali. Ne bi ja njima nista dao ,kako su znali da prkose i setaju tako neka sada ispastaju.

Adnan

06.04.2020. 13:04

@Patriota - Što da zovemo Erogana? On je dao donaciju za bolnicu, renovirali su ginekološko odeljenje. Mi smo građani Srbije, ovde živimo i radimo i izmirujemo obaveze prema državi. Država treba da nam uzvrati i uloži u Novi Pazar a ne da nam donira EU, Turska i arapske zemlje. Kad se promeni politika prema ovin krajevima promeniće se i naš stav prema organima vlasti

hristina

06.04.2020. 12:40

Sreca je nasa, u ovoj nesreci, sto imamo ovog Vucica! Ko to ne vidi, ili je slep ili ima lose namere! ... Kao da IH gledam - kako se gicaju! ... PS: Podrska predsedniku I rukovodstvu drzave! Zivela Srbija!!!

Gaga

06.04.2020. 12:45

Novom pazaru u ovom trenutku je vazna pomoc i drzava vodi brigu o svima i moramo zaustaviti dalje sirenje korone u ovom gradu.

Ben Akibović

06.04.2020. 12:45

naravno da je novi pazar u srbiji i da im sleduju respiratori ali onaj javašluk sa punim kafiterijama od pre neki dan mi nije jasan.

Dado

06.04.2020. 12:45

Rasim Ljaljic je covek koga izuzetno postujem i koji radi dobro za Srbiju i sve njene stanovnike. Nadam se da ce narod u Novom Pazaru prestat da sanja o separatizmu i da ce se vise integrisat sa Srbijom i Srbima. Srbi se prema njima jos uvek odnose kao prema nekome ko samo trenutno zivi na teritoriji Srpske Drzave bas zbog toga sto se sami nisu vise integrisali sa Drzavom a da jesu naprimer kao Rasim Ljaljic i jos nekolicina njih ziveli bi dost bolje svi i odnos bi bio vise prijateljski i bolji

Ivan

06.04.2020. 12:46

Zajedno ćemo prebroditi ovaj težak period za našu zemlju, posle još jače idemo napred.

Marija

06.04.2020. 12:55

Jako je bitno da se cuvamo jer drugacije necemo pomoci nikome, ni lekarima pa ni sebi. Ostanimo kod kuce.

Никола

06.04.2020. 13:08

Браво за председника! Да ли би могао да дође и у Шабац, тешка је ситуација а Шапцу не шаљу помоћ у опреми?

Nk

06.04.2020. 13:10

Zajednickim.snagama mozemo izgurati ova teska vremena, samo treba postovati mere i da ostanemo svojim kucama

Rade

06.04.2020. 13:27

Pomoc prvo stize onde gde je najurgentnija ali svimoramo biti disciplinovani i slusati preporuke da ovo sto pre prodje.

Шатор

06.04.2020. 14:06

Ал да се зна браћо по крви, друге вјере... све то нам обезбјеђује Србија којој морамо бити вјерни и захвални!

M.M

06.04.2020. 14:15

Treba da pomogne drzava svojim gradjanima u Novom Pazaru.Ali isto tako drzava mora i da sankcionise ljude koji kazu da Vojska Srbije i MUP Srbije uznemiravaju gradjane Pazara.

Ranko

06.04.2020. 14:29

Isto se radi kao I u prosla vremena!Sve zarad mira u kuci I neka muftijama bude potaman!Jojjjj...Srbi moji!!

Natasa

06.04.2020. 14:36

Respiratori su ovih dana deficitarna roba tako da ih treba ravnomerno i pravovremeno rasporedjivati.

Nn

06.04.2020. 16:13

Potraznja za respiratorima je ogromna, celom svetu trebaju i teska je borba doci do njih, vlast se bori po tom pitanju maksimalno i uspesno.

Zaki

06.04.2020. 16:20

Nijedna borba nije jednostavna, ali ukoliko budemo postupali na najbolji način, uspećemožo da se izborimo sa pandemijom korona virusa.

Mara

06.04.2020. 16:29

Respiratori ce itekako znaciti gradjanima Novog Pazara ne samo u ovoj teskoj situacij sa korona virusomi, vec i ubuduce da mogu da prime najteze pacijente.

xd

06.04.2020. 16:46

Novi respiratori mnogo će olakšati sprečavanje širenja zaraze korona virusom. Covek se bas bori za sve nas!

Info

06.04.2020. 17:35

Slike su zabrinjavajuce: maska obavezno mora da ide preko nosa inace je beskorisna (za onog ko je nosi).

Jova

06.04.2020. 18:07

Svi u svetu tesko dolaze do respiratora, ne smemo ih uludo trositi. Budimo pazljivi prema sebi i drugima.

Crni Gruja

06.04.2020. 18:18

Bravo tako se brine o ljudima. Zahvalnost gospodinu Rasimu Ljajiću što se kao ministar bori za svoj kraj.

Kale23

06.04.2020. 18:25

Zajedničkim snagama i disciplinom možemo iz ove borbe da izadjemo kao pobednici.Zato ostani kod kuće.

Goksi

06.04.2020. 20:13

Bez obzira na ogromnu pomoć u medicinskoj opremi, najbitniju ulogu u sprečavanju širenja virusa imaju građani koji se moraju odgovorno ponašati.

Hedona

06.04.2020. 20:15

Svaka pomoć bolnici u Novom pazaru je zaista potrebna, kako bi svi pacienti bili zbrinuti. Srbija danas samo misli na pacijente svoje.

Sofija

06.04.2020. 20:51

U ovoj borbi sa virusom vazni su jedinstvo i sloga, kao i to da se zajednickim delovanjem i postupanjem izborimo za nase zdravlje.

Slavica

06.04.2020. 21:05

Od nas zavisi kojom brzinom i sa kakvim posledicama ce korona dalje da se siri. Zato budimo odgovorni i pridrzavajmo se saveta strucnjaka.

Ivana

06.04.2020. 21:08

Nije vazno ni ko je doneo pomoc, nije vazno ni kome je potrebna pomoc, vazno je pomoci, a mi nikada nismo pravili razlike, pa ni sada necemo. Svaka cast predsednice.

MAKSS84

06.04.2020. 22:37

Vlada Srbije se pomoci svima onima kojima je pomoc potrebna, jer kada je tesko se vidi ko je kakav.

Slađana

06.04.2020. 22:49

U trenutnoj borbi protiv korona virusa potrebna nam je što veća solidarnost, odgovornost i disciplina.

Aleksandra

07.04.2020. 00:17

Narodu u ovom trenutku podrška mnogo znači, znaju da nisu sami u ovoj teškoj borbi.

Pavle

07.04.2020. 07:54

13 novih respiratora je samo pre mesec-dva bila velika brojka i za najveće kliničke centre u Srbiji, a danas ih država isporučuje i malim sredinama, poput Novog Pazara. Sve to govori koliko smo ozbiljno shvatili probleme sa virusom i nabavci svega potrebnog za bolnice se pristupilo na vreme.

Tijana

07.04.2020. 07:55

Zajednickim snagama mnogo se moze postici a verujem da smo i vise no hrabri za to.

Pedja

07.04.2020. 08:14

Poseta predsednika Raškom okrugu uliva poverenje gradjana u svoju državu bez obzira na nacionalnost i veru.

Miloš

07.04.2020. 16:29

Tako gde je teško država treba i hoće da pomogne. Svi smo isti i jednaki u nevolji, a predsednik je dokazao da država ima sredstva da pomogne svakom.