Говорећи о природи вируса ЦОВИД-19, др Пенг је рекао да је то нови тип корона вируса и према досадашњим сазнањима сличан је САРС-у и МЕРС-у.


Доктор Пенг Џићанг из Центра за контролу заразних болести из провинције Гуангдонг наводи као најефикаснију меру заштите од коронавируса ношење маске.


Преносећи искуства из Kине, каже да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије.


Шеф кинеског експертског тима који борави у Србији Пенг Џићанг оценио је да су у Србији предузете мере које је требало предузети - уведено је ванредно стање, полицијски час, затворене су границе. Kаже да су то добре и ефиксане мере за контролисање епидемије.


Говорећи о природи Kовида 19, др Пенг је рекао да је то нови тип корона вируса и према досадашњим сазнањима сличан је САРС-у и МЕРС-у.


- Отприлике његова отпорност слична је њиховој. Значи, дуже се задржава на хладноћи. Било је неких говора да "не воли" врућину, али се, према последњим искуствима, ње баш и не плаши. Може да се уништи након сат времена излагања температури од плус 56 степени Целзијуса. Значи, може опстати и у Африци. И тамо има оболелих. Међутим, најлакше се појављује на хладноћи - истакао је др Пенг.


Према његовим речима, вирус се најлакше може пренети прва два дана од појаве болести и пет дана након појаве - тада је најопаснији. Kао најефикаснију меру заштите од коронавируса, др Пенг наводи ношење маске.


- Носите маске. Само маске. Kад носите маску, то је један од најефикаснијих метода заштите - рекао је он.


Преносећи искуства из Kине, он каже да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије.


- Иако се неки људи који су били подвргнути изолацији нису добро осећали, јер није лако бити изолован 14 дана, та изолација је прихваћена. Знали су да се само на тај начин може победити ова болест, уз поштовање мера која је донела кинеска влада. Међутим, ти људи нису били изоловани код куће, него у другим просторима, на пример хотелима или за то одређеним местима - каже кинески експерт.


Истакао је да су сви схватили да треба да сарађују са владом, да поштују мере које је она донела и да је то добро за друштвену заједницу, тако да су се у складу са тим и понашали.