О критичном периоду везаном за корона вирус, мерама и санкцијама говори се у специјалној емисији "Прва тема".


Гости уреднице и водитељке Јоване Јоксимовић су: Небојша Стефановић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова, доц. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и доц. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС.


"Сваки дан се сазнаје нека новост", каже др Горан Стевановић о корна вирусу на почетку емисије.

Најчешћи начин преношења је капљични објаснио је проф. др Бранислав Тиодоровић.

"Овде је у питању један вирус који се са једног човека може пренети са 2,4 човека, док се грип може пренети на више људи."

"Кад се враћате са посла или из шетње добро пазите где ћете ставити обућу", упозоРио је.


Зашто код Словенаца и Хрвата није кренуло узлазном линијом раст броја оболелих, коментарисао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.


"Свако носи свој крст за податке које објављује. Ова крива нема логике. Ево зашто, Словенија и Хрватска имају блиске контакте са Италијом. Није тачна илустрација."


"Ми смо били међу последњим земљама да смо добили заразу. Словенија је касно затворила границу. Швајцарска је далеко развијенија од нас, али смо ту по броју становника. Каако се повећавао број, код њих је отишао број случајева на 8.000, док смо ми имали око 1.000 заражених. Тестирање је важна ствар, али није најважнија. Важно је радити рано откривање болесних. Сви знамо од децембра месеца, посебно у јануару, који су били подлиожни томе", рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да је добро истестирати барем 10.000 људи.

"Тражимо безсимптомне, а које откријемо позитивне да их склонимо како би смо склонили опасност од ширења", рекао је Тиодоровић.

Докторка Јовановић је истакла да је Србија спремно дочекала целу ситуацију и да су спремни за збрињавање пацијената у већ припремљеним ковид центрима широм Србије.


"Кинези су много дисциплинованија нација, ми смо много лежернији и то је карактеристика медитеранских нација. Највише млади ио радноактивни људи су се кретали лежерно", истакао је Стевановић.


"Пацијенти који се смештају у болничке капацитете одмах крећу са терапијом, а они који иду у привремене центре, то су особе под надзором. Терапијски протоколи су ствар сврхе и нису за дељење по друштвеним мрежама. Јасно су прописани и достављени преко Института Батут и доступни су свим здравственим радницима" напоменуо је доктор Стевановић.

ЖЕНА ИЗ ЛУГАНА ЗНАЛА ДА ИМА КОРОНУ

Српкиња из Лугана која је почетком марта боравила у Србији и даље заразила још особа знала је да је болесна, а ипак се шетала и виђала се са пријатељицама.

Ово је вечерас у емисији Прва тема на ТВ Прва открио епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

"Жена из Лугана рекла је да је знала да је била болесна, села са другарицама у Кнезу...Она нам је послала када се вратила у Лугано целу листу коју је добила од свог лекара, тамо јој је утврђено да је она позитивна. Шетала се по Нишу, долазиле су неке њене пријатељице из Београда, то су оне две које су биле на Инфективној клиници", рекао је Тиодоровић.