АВИОНИ "Ер Србије" са путницима из Москве, Варшаве, Цириха, Франкфурта и Тајланда, слетели су овог викенда на Аеродром "Никола Тесла" у Београду. Међу многобројним путницима били су: студенти, труднице, спортисти, тренери...


Готово да су сви српски држављани напустили Тајланд, остала је још само неколицина, за које се тражи решење за повратак. У суботу је још шесторо наших грађана, како нам је потврдио почасни конзул Србије Александар Радуловић, отпутовало летом компаније "Кондор" ка Франкфурту, а двоје се спрема за пут ка Букурешту.

- Њих ће из Франкурта авион "Ер Србије" превести у Београд. У овој групи је био и један српски држављанин који није имао карту и успео је да је купи на лицу места и укрца се у авион. Позвао сам и преостале наше грађане да дођу на аеродром и пробају да се укрцају, али нису стигли. Надамо се да ћемо наћи неку алтернативу - каже Радуловић.
Тајланд је био једна од критичних тачака, где је, према подацима МСП, око 300 наших грађана чекало евакуацију. Ипак, већина наших људи успела је да отпутује, захваљујући невероватном ангажовању Радуловића, који је чак привремено примио у сопствену кућу породице које су остале без смештаја и хране.

Из Москве и Варшаве долетели су и спортски радници Слободан Ковач, Миодраг Божовић, Стефан Јовић и Никола Ребић, одбојкашица Бојана Дрча, одбојкаши Никола Јововић, Дражен Лубурић и Марко Ивовић, фудбалери Срђан Миаиловић, Ђорђе Деспотовић, Мирослав Богосавац, кошаркашица Катарина Вучковић.

Док се 144 наших грађана вратило из Москве и Варшаве у Београд, јучерашњим летом до Москве, иако је било договорено, нису превезени руски држављани, јер нису добили дозволу руских власти да уђу у земљу. Министар спољних послова Ивица Дачић је објаснио да су у Русији уведене строге процедуре и дозвољава се да у земљу уђе само 500 њихових грађана дневно.


За разлику од Русије, ситуација на аеродромима у Швајцарској, како је за "Новости" посведочила једна од путница, потпуно је либерална. То се види и на фотографијама на аеродрому у Цириху, где су полицајци и цариници контролисали наше грађане без заштитне опреме. Путници су на београдском аеродрому прошли ригорозну контролу, а комплетна процедура и прегледи трајали су више сати. Сви који нису имали никакве симптоме, упућени су на 28-дневну самоизолацију.

Бангкок

ЗАХТЕВИ АМБАСАДАМА

Око 336 српских држављана жели да се врате из Швајцарске у земљу, али тај број није коначан, јер је амбасади стигло и 30 мејлова у којима траже помоћ да се врате, изјавио је јуче амбасадор Србије у Берну Горан Брадић.

Он додаје да они грађани који прекораче боравак могу поднети захтев за убрзање добијања такозване дневне визе и да ће успети да продуже боравак без последица.

Цирих