Начелница Инфективне клинике КЦ Војводина објаснила: Ево који су критеријуми за стављање пацијента на респиратор

Novosti online

недеља, 05. 04. 2020. у 18:29

Начелница Инфективне клинике КЦ Војводина објаснила: Ево који су критеријуми за стављање пацијента на респиратор
Начелница Инфективне клинике КЦ Војводине др Весна Туркулов рекла је да су упркос великој броби лекара нису успели да спасу живот две пацијенткиње
Начелница Инфективне клинике КЦ Војводине др Весна Туркулов рекла је да су упркос великој броби лекара нису успели да спасу живот две пацијенткиње, које су у ноћи између суботе и недеље преминуле.

-Обе пацијенткиње су биле старије животне доби, имале су придружене болести, то су биле хипертензија, дијабетес, хроничну опструктивну болест плућа и неке друге болести.

Оне су претходних дана реферисане као животно угрожене, тако да је просто то било неминовно - истакла је Туркулов за Пинк.

-На Клиници за Инфективне болести КЦ Војводине тренутно се лечи 95 пацијената, троје је на механичкој вентилацији, док је један део пацијентата је у јединици полуинтензивне терапије - додала је она.

Како је објаснила, постоје јасни критеријуми за стављање пацијената на механичку вентилацију и додаје да су то најчешће најтеже оболели пацијенти, али и они којима отказују плућа.

- Нису сви пацијенти на механичкој вентилацији најтеже оболели, већ они који имају јасне критеријуме за стављање на механичку вентилацију - нагласила је она.